[C[POMOCY!!!]]
mk: 1. wyznacz miejsca zerowe funkcji:
a) sin(6x + 2π/3 ) = −
12
b) −2 cos
2 x + cosx +1
mógłby mi to ktoś dokładnie rozpisać?
2.dana jest funkcja f(x) = (||m + 5| − 3|)x + m − 1. wyznacz wszystkie wartosci parametru m,
dla ktorych wykres funkcji jest prosta nachylona do osi OX pod kątem 135.
dlaczego − ||m + 5| − 3| = tg 135 ?
3. wyznacz zbiór funkcji, która każdej wartości parametru m przyporządkowuje sumę sześcianów
dwóch różnych pierwiastków równania mx
2 − mx + 2 = 0 . wyznacz dziedzinę i zbiór wartości tej
funkcji.
wzór funkcji wyszedł mi: f(m) = −
6m + 1 nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę i zbiór
wartości. w odpowiedziach jest, że D= (−
∞; 0) ∪ (8; +
∞) , a Zw = (
14 ; 1) ∪ (1; +
∞),
dlaczego?
funkcja f(x) jest określona wzorem
| | ⎧ | 1 dla x∊ (0; +∞) | |
| f(x) = | ⎨ | 0 dla x=0 |
|
| | ⎩ | −1 dla x∊ (−∞; 0) | |
podaj wzór funkcji g(x) = f(−x
2 + 4).
1 sty 14:11
Aga1.: 2) y=ax+b
Jest taka zależność
a=tgα
U Ciebie tg1350=tg(1800−450)=−tg450=−1
a więc a=−1
czy na pewno a=IIm+5I−3I?
Sprawdź wzór f(x).
Bo dalej piszesz,że −IIm+5I−3I=tg1350
1 sty 14:29
mk: funkcja f (x) ma wzór f(x) = −(||m + 5| − 3|)x + m − 1
1 sty 14:43
Aga1.: Teraz będzie ok
−IIm+5I−3I=−1//*(−1)
IIm+5I−3I=1
Im+5I−3=1 lub Im+5I−3=−1
Im+5I=4 lub Im+5I=2
m+5=4 v m+5=−4 v m+5=2 v m+5=−2
dokończ.
1 sty 14:49
mk: dzięki

a nie wiesz jak rozwiazać pozostałe zadania?
1 sty 14:59
Aga1.: 2) kiedy równanie ma 2 różne rozwiązania?(to będzie dziedzina)
1 sty 15:04
mk: czyli z równania trzeba obliczyć kiedy Δ jest większa od zera?
1 sty 15:10