Eta:
Liczby podzielne przez 7 i dające resztę 2
są postaci:
7n +2
dla n=1 masz 1*7 +2 = 9 dla n= 2 7*2+2 = 16 ... itd
trzycyfrowe o których jest mowa w zad.
to:
100 = 7*14 + 2 7*15 + 2 = 107 7*16 +2 = 114....... 7*142+1 = 996
więc
100, 107 , 114, 121,............ , 996
tworzą ciąg arytmetyczny o róznicy
r= 7
a
1 = 100 a
142= 996
teraz musimy odpowiedzieć na pytanie ..... ile ich jest?
więc a
n = 996
a
n = a
1 + (n −1)*r
zatem:
100 + ( n −1) *7 = 996 => 7n = 996 − 93
to 7n = 903 /:7 to
n = 129
teraz tylko podstawić do wzoru
.... to już policzysz.......