podkręcona nierówność
Magda: rozwiąż nierówność
f(f|x|) = 6x−8
gdzie f(x)=2x+4
odp
x=10
1 sty 11:36
Patryk: f|x|=2|x|+4
f(f|x|)=2(2|x|+4)+4
1 sty 12:09
AS: gdzie tu nierówność?
1 sty 12:13
Magda: równanie
1 sty 12:48
Magda: Patryk ale co to da ?
1 sty 12:52
Patryk: to przyrównasz do prawej strony czyli 6x−8 i rozwiążesz równie z wartością bezwzgledną
1 sty 12:53
Magda: coś mi to nie wychodzi może to nie tak ja wcześniej tez tak próbowałam
1 sty 13:04
Aga1.: Wychodzi tak jak w odpowiedzi.
Rozpatruj dwa przypadki
Dla x≥0
x=10,
a dla x<0,x=2, ale nie spełnia założenia.
1 sty 13:11
Magda: ok dzięki już wyszło
1 sty 13:21