Dynamika.
Zadanko jest następujące:
http://www.iv.pl/images/04788316782205955079.jpg
Zrobiłem taki rysunek i zaznaczyłam w nim występujące siły:
http://www.iv.pl/images/08806058914414776460.jpg
Wyszedł mi taki układzik:
http://www.iv.pl/images/17251235166569062108.jpg
Czy to jest dobrze i wystarczy teraz zsumować stronami? Czy może klocek 1 powinien mieć "−a"
zamiast "a" we wzorze Fw = ma? Dlaczego tak jest w przypadku np. w klocków zaczepionych na
nici i przerzuconych przez blok? (tj. −ma = cośtam, a drugie po prostu: ma = cośtam).
Proszę o pomoc. Dziękuję.