Wzory Viete'a
HELP:
1.znaleść pierwiastki wielomianu x
4 − x
3−7x
2+23x−20 wiedząc, że iloczyn dwoch z nich jest
rowny −5
2.obliczyc sume kwadratów wszystkich elementow zbioru
7√−3
rozwiazac za pomocą wzorów viete'a
szcześliwego nowego roku
1 sty 01:43
HELP: prosze o pomoc
1 sty 19:19
HELP: naprawdę nie wiem jak mam się za to zabrac
1 sty 20:20
Krzysiek : Wzory Vietea dla wielomianu 4 stopnia
| | c | |
x1*x2+x1*x3+x2*x3+x2*x4+x3*x4= |
|
|
| | a | |
| | −d | |
x1*x2*x3+x2*x3*x4+x3*x4*x1+x4*x1*x2= |
|
|
| | a | |
1 sty 23:59
Potrzebujący: tak...na tym sie zatrzymalem..
2 sty 00:24
2 sty 00:24
Potrzebujący: wiem że chcecie pomóc, ale nic nie widzę z tych podpowiedzi...
2 sty 00:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
załózmy, że to: x
1x
2 = −5
(4 wzór)
| | −20 | |
x1x2x3x4 = −20 ⇔ x3x4 = |
| = 4 |
| | −5 | |
(3 wzór)
x
1x
2x
3 + x
2x
3x
4 + x
3x
4x
1 + x
4x
1x
2 = −23 ⇔
−5x
3 + 4x
2 + 4x
1 −5x
3 = −23 ⇔
4(x
1+x
2) − 5(x
3+x
4) = −23
(2 wzór)
x
1x
2 + x
1x
3 + x
1x
4 + x
2x
3 + x
2x
4 + x
3x
4 = −7 ⇔
⇔ −5 + x
1(x
3+x
4) + x
2(x
3+x
4) + 4 = −7 ⇔
⇔ (x
1+x
2)(x
3+x
4) = −6
(1 wzór)
x
1+x
2 + x
3+x
4 = 1
niech w=x
1+x
2 ; z = x
3+x
4
wykorzystujesz postaci ze wzorów (3) i (1), aby łatwo i szybko wyliczyć w i z.
wiesz, że x
1+x
2 = w (które wyznaczyłeś)
oraz x
1x
2 = −5 <−−− wyznaczasz x
1 i x
2
analogicznie w przypadku x
3 i x
4
2 sty 10:16