Proszę o rozwiązanie. Siedzę nad tym i ciągle źle mi wychodzi.
Kotka: Proszę o rozwiązanie. Siedzę nad tym i ciągle źle mi wychodzi.
xlog3 x = 1/x2
31 gru 23:09
ICSP: D : x > 0
log
3 x
log3 x = − 2 log
3 x
t = log
3 x
t
2 + 2t = 0
t(t+2) = 0
t = 0 v t = −2
0 = log
3 x ⇒ x = 1
31 gru 23:12
pigor: .. np. tak :
D={x: x>0} i logarytmując obustronnie log
3 :
log
3x
log3x=log
3 x
−2 ⇒ log
3x log
3x=−log
3x
2 ⇔ ⇔ log
23x= −2log
3x ⇔
⇔ log
23x+2log
3x= 0 ⇔ log
3x (log
3x+2)=0 ⇔ log
3x=0 lub log
3x+2=0 ⇔
⇔ x=1 lub log
3x=−2 ⇔ x=1 lub x=3
−2 ⇔
x∊{1,19} . ...
31 gru 23:20
ICSP: pigorze ty nie na balu ?
31 gru 23:21
pigor: ,,, nie , bo należę do tych co to ...

nie lubię "świąt" itp. spędów , a więc i Sylwestra
także
31 gru 23:32