algebra
krzysiek: V=(R3, +, *R)
V1={ (x1,x2,x3)∊R: x1≥0 ∧ x2≥0 ∧ x2≥0 }
jak określić czy V1 jest podprzestrzenią? może ktoś podać jakieś wskazówki jak się do tego
zabrać?
31 gru 22:11
krzysiek: jakieś pomysły?
1 sty 11:12
PW: Sprawdź, czy element odwrotny dodawania należy do V1.
1 sty 18:25
krzysiek: czyli mam wybrać jakiś wektor x=(x1,x2,x3) i odwrotny do niego to −x = (−x1,−x2,−x3) ?
i teraz biorę jakąś dowolną liczbę (w głowie) i już mam dowód, że nie istnieje, bo np x1=5 to
element przeciwny to −5 a x
1 miało być ≥0 ? prawidłowy tok rozumowania?
kompletnie tego nie ogarniam, a muszę się tego nauczyć, nawet zbytnio nie wiem jak tego
poszukać w internecie, żeby było to w miare prosto wytłumaczone o co w tym chodzi
1 sty 22:49
krzysiek: ?
2 sty 10:25
krzysiek: ?
2 sty 22:44
krzysiek: ?
3 sty 20:43
krzysiek: nikt nie ma pomysłów?
4 sty 12:11
krzysiek: na prawde nikt?

w sumie to już 5 dni mam z tym problem i myślałem, że jeszcze ktoś mi coś
podpowie
5 sty 00:13