31 gru 21:29
ICSP: mamy sylwestra a ty zajmujesz się logarytmami
| | 1 | |
log1/2 |
| = −log1/2 (2−x) |
| | 2−x | |
31 gru 21:35
karolina: i co dalej mam robić

Możesz napisać , może jakaś tabelkę mam robić zaczynąjąc od x=1 tak ?
31 gru 21:42
ICSP: o to można to jeszcze bardziej przekształcić :
| | log2 (2−x) | |
−log1/2 (2−x) = − |
| = log2 (2−x) |
| | log2 1/2 | |
prościej już tego się nie da zapisać.
Teraz z narysowaniem tu już na prawdę nie powinno być problemów. Pamiętaj tylko o dziedzinie
31 gru 21:46
karolina: dzięki ,czyli ostateczna postać jest taki log2(2−x) i teraz co dalej ? Tabela ?
31 gru 21:57
ICSP: jak chcesz sobie dodać roboty to tabela będzie doskonałym rozwiązaniem
31 gru 22:01
karolina: czyli wykres nie będzie odbijał względem obu osi ?
31 gru 22:02
ICSP: Nie.
31 gru 22:03
karolina: −log1/2(2−x)=log2(2−x) jak narysuje albo ten pierwszy albo drugi to będzie dobrze?
31 gru 22:06
ICSP: to jest ten sam wykres wiec jak narysujesz pierwszy a obok niego drugi to wyjdzie to samo.
31 gru 22:07
karolina: czyli za x podstawiam 1 , 2, 3, itp

Np. x=1
log
2(2−1)= log
2(1) =1
tak

1 sty 18:11
ICSP: Spójrz jeszcze raz na mój wpis z 21:46.
Na ostatnie zdanie.
1 sty 18:27
karolina: no tak mniejsze od 2 liczby nie mogą być. czyli 3 4 5 już mogą?
1 sty 18:29
ICSP: nie mogą

Ustal raz a porządnie dziedzinę.
1 sty 18:31
karolina: | 1 | |
| >0 =2−x>0 = −x>−2 = x<2 oraz x≠2 |
| 2−x | |
1 sty 18:34
ICSP: D : x < 2
wiec dlaczego bierzesz 3 , 4 , 5
1 sty 18:36
karolina: rzeczywiście wybacz
1 sty 18:41