Oblicz całki
Dawid:
| | 5x2−13x+16 | |
2) ∫ |
| dx z góry dziękuję  |
| | x3−4x2+4x | |
31 gru 18:49
31 gru 19:18
Dawid: niestety nie pomogło:(
31 gru 19:35
Basiek: W obu przypadkach 'idziesz na prawo', zrób rozkład na ułamki proste, potem z górki.
31 gru 19:37
Dawid: dziękuję za uwagę, a mam jeszcze tylko takie pytanko− czy poprawny jest ten rozkład na ułamki:
| 4x2+4x+3 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| ? czy może |
| x3+2x2+x | | x | | x2+2x+1 | |
| | 4x2+4x+3 | | A | | B | | C | |
|
| = |
| + |
| + |
| w tym drugim mi nie wychodzi coś, nie |
| | x3+2x2+x | | x | | x+1 | | x+1 | |
wiem dlaczego
31 gru 19:52
Basiek: O ile dobrze pamiętam....
| | A | | B | | Cx+D | |
= |
| + |
| + |
| |
| | x | | x+1 | | (x+1)2 | |
Bardzo... bardzo chyba.
31 gru 20:02