rownoleglobok
ema: Punkty k(−1,−2) L(4,1) M(5,5) sa wierzcholkami rownolegloboku o kolejnych wierzhcolkach KLMN .
Znajdz wspolrzedne wierzcholka N oraz wspolrzedne srodka symetrii tego rownolegloboku
chcialam obliczyc n poronowjac ze soba dl bokow Kl i MN ale cos dziwnie wychodzilo tzn nie do
konca wyszlo ( dl KL = √34 ) a srodek to chyba ze srodka odcinka KM (opisac kolo na
rownolegloboku)
Basia:
Łatwiej porównać współrzędne wektorów. Jeżeli KLMN jest równoległobokiem to KL→ = NM→
KL→=[4−(−1);1−(−2)] = [5;3]
NM→=[5−xn;5−yn]
5−xn = 5
xn=0
5−yn=3
yn=2
N=(0;2) analogicznie: jeżeli S jest środkiem symeytrii równoległoboku KLMN to KS→ = 1/2KM→
policz współrzędne KM→ , pomnóż je przez 1/2 i porównaj ze współrzędnymi KS→
Skorzystalam z rozwiazania na N z wektorami byl to leszpy pomysl

tylko pozostalo mi obliczyc
srodek symetrii a nie bardzo rozumie co miala na mysli Basia bo porownojac otrzymuje tak
jakby odcinek KS ktory chyba nie jest mi potrzebny

tylko to S czy moge zrobic tak jak
opisalam pod zadaniem obliczac srodek docinka KM i wyjdzie mi S .
31 maj 20:12
ema: Moze mi ktos podpowiedziec? czy moge tak zrobic?
31 maj 20:36
AS: Przede wszystkim zrobić rysunek , nanieść współrzędne w układ współrzędnych
Wykorzystać fakt,że środek symetrii jest środkiem przekątnej.
31 maj 20:45
ema: no czyli przekatnej czyli odcinka KM

dzieki a rysunek owszem zrobie
31 maj 20:47
♊: Jeżeli masz odcinek KS to punkt S znajdziesz przesuwając punkt K o wektor
→
KS
Ale jak już napisałaś S leży dokładnie w połowie przekątnej. Wyjdzie więc to samo.
31 maj 20:49