matematykaszkolna.pl
rownoleglobok ema: Punkty k(−1,−2) L(4,1) M(5,5) sa wierzcholkami rownolegloboku o kolejnych wierzhcolkach KLMN . Znajdz wspolrzedne wierzcholka N oraz wspolrzedne srodka symetrii tego rownolegloboku chcialam obliczyc n poronowjac ze soba dl bokow Kl i MN ale cos dziwnie wychodzilo tzn nie do konca wyszlo ( dl KL = √34 ) a srodek to chyba ze srodka odcinka KM (opisac kolo na rownolegloboku) Basia: Łatwiej porównać współrzędne wektorów. Jeżeli KLMN jest równoległobokiem to KL→ = NM→ KL→=[4−(−1);1−(−2)] = [5;3] NM→=[5−xn;5−yn] 5−xn = 5 xn=0 5−yn=3 yn=2 N=(0;2) analogicznie: jeżeli S jest środkiem symeytrii równoległoboku KLMN to KS→ = 1/2KM→ policz współrzędne KM→ , pomnóż je przez 1/2 i porównaj ze współrzędnymi KS→ Skorzystalam z rozwiazania na N z wektorami byl to leszpy pomyslemotka tylko pozostalo mi obliczyc srodek symetrii a nie bardzo rozumie co miala na mysli Basia bo porownojac otrzymuje tak jakby odcinek KS ktory chyba nie jest mi potrzebnyemotka tylko to S czy moge zrobic tak jak opisalam pod zadaniem obliczac srodek docinka KM i wyjdzie mi S .
31 maj 20:12
ema: Moze mi ktos podpowiedziec? czy moge tak zrobic?
31 maj 20:36
AS: Przede wszystkim zrobić rysunek , nanieść współrzędne w układ współrzędnych Wykorzystać fakt,że środek symetrii jest środkiem przekątnej.
31 maj 20:45
ema: no czyli przekatnej czyli odcinka KMemotkadzieki a rysunek owszem zrobieemotka
31 maj 20:47
♊: Jeżeli masz odcinek KS to punkt S znajdziesz przesuwając punkt K o wektor → KS Ale jak już napisałaś S leży dokładnie w połowie przekątnej. Wyjdzie więc to samo.
31 maj 20:49