Zadanka na koniec roku
Saizou : a tak więc, żeby usystematyzować wiedzę z roku 2012 poproszę o zadanka z:
−trygonometrii,
−geometrii analitycznej
−liczb rzeczywistych
−funkcji kwadratowej i liniowej
− wielomianów
i chyba to wszystko. Oczywiście poziom rozszerzony LO
31 gru 15:51
Krzysiek : Nie wem jaki jest to teraz poziom ale masz
1. udowodnij ze |a+b|≤|a|+|b| dla kazdego a,b ∊R
2. Kiedy rownosc
√(a−b)2=a−b jest falszywa
3 Niech A oznacza zbior wszystkich liczb postaci a+b
√c gdzie a,b c ∊W przy czym c>0 jest
liczba ustalona i taka ze
√c∉W
| | x | |
Udowodnic ze jezeli x,y ∊A to x+y∊A, x−y∊A , x*y ∊A oraz |
| ∊A gdy y≠0.
|
| | y | |
4. Czy prawda jest ze a)
√2=1,4[+/−0,1] b)
√2=1,4[−0,1] c)
√2=1,4[+0,1] d)
√2=1,4[+0,01]
5. Sformuluj zasade /aksjomat / ciaglosci. CO mamy na mysli mowiac ze zbior liczb R jest
ciagly. . Czy zbior liczb W jest ciagly.
6. Wyjasnij znaczenie terminow blad przyblizenia . poprawka , blad bezwzgledny i wzgledny .
Podaj przyklady.
7. Czy mnozac liczbe x przez2 mozna otrzymac mniej niz x?
Mysle ze na razie starczy z liczb rzeczywistych .
31 gru 17:19
onononom: 2. Kiedy b > a
31 gru 17:25
Saizou :
zad1
√(a+b)2≤√a2+√b2 /2 (możemy podnieść do kwadratu bo obydwie strony są nieujemne)
a2+2ab+b2≤a2+2√(ab)2+b2
2ab≤2√(ab)2
ab≤labl
i korzystając z definicji wartości bezwzględnej prawa strona nierówności jest zawsze nieujemna,
a lewa może być ujemna w przypadku gdy a lub b jest ujemne, w innych przypadkach zawsze jest
spełniona równość ab=labl
31 gru 17:32
Saizou : zad. 2
la−bl=a−b jest fałszywe dla a<0 i b>0 lub odwrotnie dla a> i b<0
31 gru 17:33
Krzysiek : Przepraszam ale zadanie nr4. Powinno sie zaczynac tak . Co to znaczy ze liczba a jest
przyblizeniem liczby ao z dokladnoscia Δa ? i dalej tak jak napisane .
31 gru 17:36
Saizou : zad4 to odp. d) ponieważ √2≈1,41
31 gru 17:39
Saizou : czy mi się tylko tak wydaje czy te zadania to głownie opisy?
31 gru 17:42
Krzysiek : Jeszcze masz np z funkcji.1. Udowodnij ze funkcja y=x nie jest okresowa
Zadanie nr2. Dany jest prostokat o bokach dlugosci a i b przy czym a>2b . Dlugosc pierwszego z
tych bokow zmniejszona o 2x dlugosc zas drugiego boku zwiekszono o x . Znalesc zaleznosc y
przyrostu pola prostokata od x . Zaleznosc ta okresla funcje f taka z ey=f(x) . Wyznaczyc
dziedzine tej funkcji wzor ja okreslajacy oraz sporzadzic wykres dla a=4 i b=1 . Dla jakiej
wartosci x pole prostokata nie ulegnie zmianie?
Zadanie nr3 . Udowodnic ze kazda funkcje ktorej dziedzina ma nastepujaca wlasnosc : x∊D ⇒−x∊D
mozna przedstawic jako sume dwoch funkcji z ktorych jedna jest parzysta zas druga
| | 1 | |
nieparzysta . Przedstaw w ten sposob funkcje y=x+1 , y=sinx+cosx . y= |
| +cos2x i |
| | x | |
y=x
3−3x
2+3x−1.
I na koniec bardzo lekkie zadanie nr 4 . Czy suma dwoch dowolnych funkcji okresowych o wspolnej
dziedzinie jest funkcja okresowa. . Czesc i zycze szczesliwego Nowego Roku
31 gru 18:36
Krzysiek : Zadanie nr4 z tym √2 odpowiedz prawidlowa to a i c . .
31 gru 18:55
Krzysiek : W zadaniu nr 1 miales udowodnic ze |a+b|≤|a|+|b| dla kazdego a,b∊R Wiec tak . Poniewaz
−|a|≤a≤|a| oraz −|b|≤b ≤|b| wiec −(|a|+|b|)≤a+b≤(|a|+|b|) zatem |a+b|≤|a|+|b|
31 gru 20:22
Krzysiek : △Chciales sobie usystematyzowac wiedze no to prosze z trygonometrii Zadanie nr 1 W
polkole o srednicy rownej 5 wpisano trojkat w taki sposob ze wierzcholek lezy na polokregu .
Podstawa jest srednica a wysokosc jest rowna 2 . Wyznacyc katy tego trojkata. . Wskazowka .
Wykorzystaj twierdzenie o odcinku prostopadlym do srednicy polkola.
Zaqdanie nr 2. W trokacie rownobocznym podzielono jeden bok na 3 rowne czesci i punkty podzialu
polaczono odcinkami z przeciwleglym wierzcholkiem dzielac kat u tego wierzcholka na 3 katy.
Wyznacz te katy.
Zadanie nr 3 . Wedlug Ciebie opisowe ale wdlug mnie wazne
Czym roznia sie miedzy soba nastepujace dwa pojecia
os−prosta
wektor −odcinek
rownosc wektorow −rownosc odcinkow
plaszczyzna zorientowana −plaszczyzna niezorientowana
kat skierowany −kat nieskierowany
Zadanie nr 4 . jesli wektor wodzacy r na plaszcyznie OXY oznaczymy przez OM (maja byc strzalki
na gorze bo wektor ) to czy bedzie on jednoznacznie okreslony na tej plaszczyznie gdy zostana
podane jego
obie wspolrzedne prostokatne (rzedna i odcieta )
dlugosc
dlugosc i odcieta
dlugosc i kat skierowany (od OX do OM )
Odcieta i kat skierowany (od OX do OM ).
1 sty 14:15
Krzysiek : Widze ze nie jestes zainteresowany wobec tego dalszych zadan nie bede pisal
2 sty 10:48