wykres y=1/2tgx-2
Biała Dama : y=1/2tgx−2
y=1/2tg*pi/2=tg pi/4 = 45 stopni , tg45=1 rysuje normalny wykres , puźniej drugi dociśnięty od
góry , a potem trzeci przesunięty o 2 w dół wszystkie własności się zgadzają ,
tg45=1 więc miejsce przecięcia to miejsce zerowe , a w zadaniu ma wyjść miejsce zerowe 1,33
,tak jak tu :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1531.html
co robię źle , proszę o dokładne wytłumaczenie
31 gru 15:43
Mati_gg9225535: jakie Tobie wyszlo miejsce zerowe skoro uwazasz ze masz zle?
31 gru 15:53
Biała Dama : mi wyszło miejsce zerowe =1
31 gru 15:54
Mati_gg9225535: odczytales to z wykresu?
31 gru 16:00
Biała Dama : tak
31 gru 16:01
Mati_gg9225535: rysunek f. trygonometrycznych szczegolnie tg i to przesuniety o jakis wektor, nie bedzie nigdy
taki dokladny by odczytac miejsca zerowe tak po prostu, przed przesunieciem dla tg1 ≈ 0,0175 i
gdy to obnizysz o 2 jednostki w dol to co otrzymasz? na pewno nie 0
31 gru 16:04
Biała Dama : nie dokońca cię rozumiem , ale wiadomo wykresy się niedokładnie rysuje i ciężko z nich coś
odczytać , jeśli przesunę wykres o to na osi x zaznaczam pkt przez który przebiegnie linia tg
z góry na dół , no i to jest przecież miejsce zerowe ..
31 gru 16:09
Mati_gg9225535: ale przesuwasz o 2 jednostki a nie dwie kratki
31 gru 16:11
Mati_gg9225535: bo chyba tu tkwi problem
31 gru 16:11