macierz odw.liniowego
xxx: 1.Macierz A =
−1 2 −2 1
2 −1 1 −2
0 −1 1 0
−2 2 −2 −2
jest macierzą odwzorowania f:R4 → R4 w bazie standardowej. znalezc Kerf Imf i ich bazy.
Wyznaczyć parametr t aby wektor v=(2,2,t,t) należał do Imf.
2.A jest macierzą endomorfizmu f:R3→R3 Znależć f(3,4,5)
A=
1 −1 1
1 1 −1
−1 1 1
wogóle nie wiem jak sie zagrac do tego. bardzo prosze o jakies wskazoki
31 gru 15:30
xxx: ma ktoś jakiś pomysł ?
1 sty 18:38
Godzio:
Zaraz pomogę, w między czasie napisz co to jest "endomorfizm" bo mi wyleciało z głowy
1 sty 19:07
Godzio: I sprawdź jeszcze czy macierz jest dobrze przepisana, głównie mi chodzi o 4 wiersz,
1 sty 19:22
xxx: endomorfizm to funkcja jest liniowa i dziedzina i przeciwdziedzina są takie same(prowadzi z
przstrzeni w nią samą)
wszystko jest dobrze przepisane.
1 sty 21:18
Godzio: Ok, mam nadzieję, że za 6 min będzie rozwiązanie bo będę musiał wtedy uciekać
1 sty 21:27
Godzio: Żeby znaleźć obraz, trzeba przepuścić macierz przez wektory z bazy:
A(1,0,0,0) = (−1,2,0,−2) (1)
A(0,1,0,0) = (2,−1,−1,2) (2)
A(0,0,1,0) = (−2,1,1,−2) (3)
A(0,0,0,1) = (1,−2,0,−2) (4)
Jak widać są to kolumny macierz, wypada jeszcze sprawdzić czy są liniowo niezależne. W tym
wypadku, widać gołym okiem, że (−1) * (2) = (3), a wektory (1), (2), (4) są liniowo niezależne
(policz jakieś wyznacznik 3x3 z macierzy składającej się z tych wektorów i znajdź ten
niezerowy) więc:
Im(f) = lin{ (−1,2,0,−2) , (2,−1,−1,2), (1,−2,0,−2) }
Jądro znajdujemy rozwiązując równanie:
A(x,y,z,t) = (0,0,0,0)
−x + 2y − 2z + t = 0 ⇒ x = t
2x − y + z − 2t = 0
−y + z = 0 ⇒ y = z
−2x + 2y − 2z + 2t = 0
x = t
y = z
z,t ∊ R
(i teraz "chodząca jedynka", najpierw t = 1, z = 0, a potem t = 0, z = 1)
Ker(f) = lin{ (1,0,0,1), (0,1,1,0) }
No i mamy jądro
Żeby wektor v = (2,2,t,t) należał do obrazu, musi być kombinacją liniową wektorów z obrazu
a(−1,2,0,−2) + b(2,−1,−1,2) c(1,−2,0,−2) = (2,2,t,t)
−a + 2b + c = 2
2a − b − 2c = 2
− b = t
−2a + 2b − 2c = t
Po rozwiązaniu tego układu otrzymamy:
t = −2
Coś mi nie pasuje, ale jeszcze nie wiem co
1 sty 21:43
Godzio:
Z tego co mi wiadomo, wystarczy przemnożyć A * (3,4,5) = (6,2,6)
1 sty 21:45
xxx: TYLKO PO CO W TYM 2 SA PODANE TE WEKTORY Z BAZY JESLI WOGOLE NIE SA WYKORZYSTYWANE W
ROZWIAZANIE ZADANIA?
2 sty 17:48
xxx: bo w tym zadaniu zapomnialem dopisac takiej informacji ze ta macierz jest macierza
endomorfizmu w bazie B=((1,0,−1),(0,1,−1),(1,1,0))
2 sty 17:50
Godzio:
Jakie wektory z bazy ?
2 sty 17:50
xxx: czyli z tak informacja to jakie ma byc to rozwiazanie?
2 sty 17:50
Godzio:
Ej, ale tu i tak coś nie gram, wymiar jądra + wymiar obrazu powinien być równy wymiarowi całej
przestrzeni, a nie jest hmmm
2 sty 17:51
xxx: zle ci jadro wyszlo
2 sty 22:13
Kamerdyner: Kerf = Lin ((0,1,1,0))
14 sty 01:47