Łukasz, pewnie smacznie śpisz
Masz chyba kłopoty z matematyką , skoro tyle zadanek tu wrzuciłeś?
Rozwiążę Ci , ale uważam ,że dalej będziesz mieć te same kłopoty,
bo z gotowców niczego się nie nauczysz........ zadanka są bardzo proste w rozwiązaniu
jeżeli kąt w trójkącie prostokatnym ma miarę 30o
to d= 12cm jest bokiem trójkąta równobocznego , więc
to H= 12d to H= 6 cm
IABI = 2πr możemy policzyć z tw> Pitagorasa:
IABI2 = d2 − H2 => IABI2 = 144 − 36
IABI2 = 108 => IABI =√108 = √36*3= 6√3
| 3√3 | ||
więc 2πr= 6√3 => r = | cm
| |
| π |