liczba zespolona.
aa: Witam!
Jak zl liczby zespolonej:
3√256(cos2/3π + isin2/3π) zrobic −1/2 +
√3/2i ?
jak sie przechodziło z postaci trygo na liczbę zespoloną?
31 gru 15:12
aa: ja myslalem, ze powinienem zamienic 2/3 pi na wartosci, tj −1/2 i √3/2 i to pomnozyc przez
moduł. a się okazuje, że nie. ze nie trzeba mnozyc przez moduł. wiec jak to jest?
31 gru 15:15
aa: orientuje się ktoś?
31 gru 15:25
Godzio:
| | 2 | | π | | π | | 1 | |
cos |
| π = cos(π − |
| ) = −cos |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | π | | π | | √3 | |
sin |
| π = sin(π − |
| ) = sin |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
31 gru 15:32
aa: nom wiem jakie wartosci ma kąt 2/3pi

ale tak sie zamienia liczbe z postaci trygonometrycznej na zespoloną, że się tylko określa kąt?
Nie mnozy się przypadkiem wartości przez moduł? Czyli to co jest przed nawiasem? tj. w tym
przypadku
3√256 ?
31 gru 15:53
Godzio:
No mnoży

256 = 2
8
więc raczej z tego nie wyjdzie Ci to czego oczekujesz
31 gru 15:55
31 gru 16:00
aa: pierwszy pierwiastek do wyliczenia. ale dwa pozostałe to na mój sposób liczenia nie da rady.
bo np. dla 2 pierwiastka jest −1/2,
√3/2i
a moim zdaniem powinno być:
31 gru 16:02
aa: ogarnie to ktos?

Bo mi to nie daje spokoju w dzisiejszego sylwestra
31 gru 16:19
aa: hę?
31 gru 16:32