Ciąg geometrczny
leon: Iloczyn wyrazów piątego, szóstego i siódmego ciągu geometrycznego równy jest 64, a suma
pierwszego i szóstego wyrazu tego ciągu jest równa 4,125. Oblicz pierwszy wyraz ciągu.
a1*q4*a1*q5*a1*q6 = 64
a1 + a1 * q5 = 4,125
a1=4,125 − a1*q5
a13 * q15 = 64
(a1q5)3 = 64
(a6)3 = 64
a6=4
q5=U{4/a1}
a1=4,125−4*q5
a1=0,125 * q5
i się zaciąłem, czy ktoś mógłby powiedzieć co dalej?
31 gru 14:01
ICSP: a5 * a6 * a7 = 64 ⇒ a6 = 4
a1 + 4 = 4,125
a1 = 0,125
koniec.
31 gru 14:06
ICSP: widzę zadanko testowe
31 gru 14:06
leon: No właśnie nie, w odpowiedziach wychodzi im dwa. Zajrzałem też tutaj:
http://zadane.pl/zadanie/2488943 , ale szczerze to
niezbyt rozumiem końcówkę zadania
31 gru 14:07
Patryk: a suma
pierwszego i szóstego wyrazu tego ciągu jest równa 4,125.
no to
a1+4=4,125.
31 gru 14:07
leon: No i w tedy wychodzi, że a1 to 0,125.
31 gru 14:09
leon: te ciągi wprowadzą mnie chyba do grobu
31 gru 14:11
ICSP: spójrz na przed ostatnia linijkę. Nie wiem co oni zrobili w ostatniej skoro w przed ostatniej
dostali już wynik.
31 gru 14:12
leon: Ta, bardzo dokładnie się z tym zapoznałem. W odpowiedziach u mnie również wychodzi im, że a
1 =
2, ale wydaje mi się, że to błąd. Przepiszę co tam napisali:
Rozwiązanie: q−iloraz ciągu
a5*a6*a7=a1q4*a1*q5*a1*q6=(a1)
3 * q
15 = (a1q
5)
3 = (a6)
3 = 64
Stąd a6=4
a1+a6=4,125, więc a1=0,125
i na samej górze odpowiedź: 2
31 gru 14:16
leon: czyli wychodzi na to, że a
1 = 0,125
31 gru 14:17
ICSP: Teraz jak tam spojrzałem to jest dobrze.
a1 = 0,125
q = 2
Ty nie napisałaś tutaj ze trzeba również obliczyć iloraz ciągu − tam jest to napisane i stąd ta
2.
Błędu w odp nie ma .
31 gru 14:18
leon: U mnie w treści zadania nie ma nic, że trzeba obliczyć iloraz ciągu
31 gru 14:20
ICSP: No to albo błąd w odp albo błąd w treści. Innej opcji nie widzę.
31 gru 14:21
leon: Okej, to w takim razie dziękuję
31 gru 14:22