prawd
olo: wybieramy losowo dwa wierzcholki sześcianu. Oblicz prawdopodobienstwo tego, że wylosowane
wierzchołki:
a. są koncami jednej krawędzi sześcianu
b. nie należą do jednej ściany
z a sobie poradziłem. wybieramy jeden wierzchołek na 8 sposobow drugi na 7 sposobow |Ω|=56
wybieramy losowy wierzchołek i aby drugi należał do krawędzi mamy 3 możliwości wybrania
| | 3 | |
drugiego wierzchołka czyli |A|=24 prawdopodobieństwo |
| . Z b probowalem podobnie ale nie |
| | 7 | |
| | 1 | |
wychodzi  wynik ma byc |
| |
| | 7 | |
31 gru 13:32
Aga1.:

b)Sześcian ma 8 wierzchołków
A={{A,G},{B,H},{C,E}, {D,F}}
IAI=4
31 gru 13:41
olo: Dziękuję
31 gru 14:14
olo: Jeszcze jedno. jak wyglądałyby obliczenia w a jeśli zbior Ω liczylibysmy tak samo jak w b?
31 gru 15:35
Aga1.: a)Krawędzi jest 12
IAI=12
IΩI=28
31 gru 16:48