granica x^x
Ki*: Granica xx:
limx−>0 xx = ...
znalazłam gdzieś na internecie taki wzór:
... = limx−>0 exlnx
Czy ktoś wie co teraz należy zrobić? jakieś wskazówki ?
31 gru 12:55
+-: de l'Hospitala
31 gru 13:45
Mariusz: x*lnx zapisz w postaci x/1/lnx ( x podziel przez odwrotność lnx) będziesz miał 0/0 i teraz de
l'Hospital
31 gru 13:55
Mariusz: jak obliczysz granice tego wyrażenia to nie zapomnij o e
31 gru 13:56
Mariusz: albo mam lepszy pomysł, pomnóż ln razy odwrotność x, będzie prościej

dostaniesz
∞∞ dalej
to samo
31 gru 13:58
Trivial:
Tak jak stwierdził na końcu
Mariusz
Wszystkie limesy przy x→0
lim x
x = e
lim x*lnx = e
g
| | lnx | | | |
g = lim x*lnx = lim |
| =H= lim |
| = 0 |
| | | | | |
Zatem lim x
x = e
0 = 1.
31 gru 14:19
Ki*: Super ! Dzięki, łapie
31 gru 18:40