Granice funkcji
m: Witam, mam problem z trzema granicami:
2. sin3xctg5x
w każdym przypadku x → 0
31 gru 12:27
diks: Reguła de l'hospitala i po sprawie
31 gru 12:32
m: A mógłby ktoś to zrobić nie wykorzystując tej reguły?
31 gru 16:47
asdf:
Nie wiem czy to jest dobrze, może Ci jakoś pomogę, a może się nie uda, ale masz:
| ln(1+√x) | | √x * ln(1+√x) | |
| = |
| |
| 3√x | | √x * 3√x | |
31 gru 16:55
Aga1.: | | cos5x | | sin3x | |
2) sin3xctg5x=sin3x* |
| = |
| *cos5x= |
| | sin5x | | sin5x | |
| sin3x | | 1 | | 3 | |
| * |
| *cos5x→ |
| , gdy x→0 |
| x | | sin5xx | | 5 | |
31 gru 16:58
m: Dziękuję

A czy ktoś mógłby jeszcze zrobić 3?
31 gru 20:58
diks: nie podałeś nawet dokąd zmierza x

to jest ważne dokąd zmierza granica!
31 gru 21:01
m: W pierwszym poście jest to napisane...
31 gru 21:13
diks: to jest źle zapisane..
31 gru 21:15