nierówności logarytmiczne
bow wow: Pomoże ktoś to rozwiązać ?
log1/4 |x−3| < −2
31 gru 11:39
Dominik: | | ⎧ | x − 3 dla x ≥ 3 | |
| |x − 3| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x + 3 dla x < 3 | |
I x ≥ 3
log
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">14(x − 3) < −2
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">14(x − 3) < logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">1416
x − 3 > 16
x > 19
II x < 3
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">14(−x + 3) < −2
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">14(−x + 3) < logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">1416
−x + 3 < 16
x > −13
odp: x∊(−13, 3) ∪ ( 19, ∞)
31 gru 12:03
Aga1.: liczba logarytmowana Ix−3I>0 dla x≠3
gdy x>3
to log14(x−3)<−2
log14(x−3)<log1416
x−3>16
x>19
część wspólna x>19
Drugą część rozwiąż sam.
31 gru 13:53
Patryk: (−∞;−13)∨(19;∞) ?
31 gru 14:01
Aga1.: Ok.
31 gru 14:27
Patryk:
31 gru 14:28