zad
OLA: pochodna
tgx−ctgx+4lnx
wyszlo mi: 1cos2x+1sin2x+4x a w odppwiedzi jest :
4(1sin22x+1)
31 gru 09:45
krystek: Sprowadź do wspólnego mianownika i w mianowniku zastosuj 4sin2xcos2x=2sinxcosx*2sinxcosx=
sin22x
31 gru 09:50
OLA: ale skad w mianowniku wziela sie ta 4?
31 gru 10:00
krystek: popatrz ,że masz 4 wyłączone przed nawias.
31 gru 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik dwóch pierwszych ulamków i dodjesz je do siebie
mnozysz i dzielisz ten ułamek przez 4 ... w mianowniku masz kwadrat sinusa podwojonego kąta
i stąd ta 4
31 gru 10:07
OLA: dziekuje

a mozecie podpowiedziec mi w przykladzie
sinx−cosxsinx+cosx
obliczalam z dzielenia pochodnych i wyszlo mi cos takiego
2sin
2x+2cos
2x/(sinx+cosx)
2
ma wyjsc 2sin2x/1+sin2x
31 gru 10:11
krystek: A dobrze policzyłaś?
Otrzymasz z tego co napisałaś:
| 2*1 | |
| podniesienia do kwadratu w mianowniku) |
| 1+2sin2x | |
31 gru 10:19
krystek: bez 2: mianownik: 1+sin2x
31 gru 10:20
krystek: Masz obliczyć pochodną ilorazu, mówimy poprawnie
31 gru 10:21
OLA: hmm cos musi byc zle
31 gru 10:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
licznik −−− jedynka trygonometryczna
mianownik −−− wzór skróconego mnożenia ... będzie jedynka trygonometryczna +wzór na sinus
podwojonego kąta
31 gru 10:21
OLA: a tu?
arctg(x−√1+x2)
doszłam do 1/2x2*(x−√1+x2)'
jak rozlozyc te pochodną?
ma wyjsc 12(1+x2)
31 gru 10:55
krystek: (arctgu)'*(u)' gdzie u=x−√1+x2
31 gru 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby skąd Ci taka pochodna wyszła
31 gru 11:15
krystek: Fantazja Oli.
31 gru 11:16
OLA: ta pochodna arctg.. to kolejny przykład..
krystek przeciez tak zrobiłam
31 gru 12:38