liczby zespolone
maria: − cos α+i sinα przedstwa w postaci trygonometrycznej?
31 gru 01:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+iy w postaci trygonometrycznej to ...
31 gru 01:15
maria: |z|(cosφ+i sinφ)
31 gru 01:37
maria: I Co ?
31 gru 01:43
maria: α∊(0;1/2π)
31 gru 01:46
Janek191:
z = − cos α + i sin α
więc
a = − cos α, b = sin α
I z I = √ a2 + b2 = √ ( − cos α)2 + ( sin α )2 = √ 1 = 1
oraz cos Φ = a/ I z I = − cos α i sin Φ = b / I z I = sin α
zatem
z = I z I *( cos Φ + i sin Φ ) = 1*( − cos α + i sin α ) = − cos α + i sin α
Liczba była przedstawiona w postaci trygonometrycznej.
31 gru 09:40
maria: Gdyby była to prawdopodobnie nie byłoby takiego zadania w zbiorze zadań p. Skoczylasa
31 gru 14:18