POMOCY!!
sylwia: bardzo proszę o pomoc! jutro mam sprawdzin z trygonometrii a nie umiemjak zrobic tych zadań:
zadanie1. oblicz bez uzycia tablic i kalkulatora: cos2(71stopni)+cos2(29stopni)
zadanie2. oblicz tgα−ctgα, wiedząc że cosα=2/3 ⋀ α∊(o stopni,90 stopni)
31 maj 20:07
sylwia: czy ktoś będzie tak miły mi pomóc?
31 maj 20:22
bator54: Sylwia w zadaniu 1 powinno być 61o i 29o lub 71o i 19o inaczej nie obliczysz. Jeżeli
tak to cos(90o − α)=sinα i z jedynki trygonometrycznej wynik = 1
31 maj 20:24
sylwia: przpraszam, rzeczywiście powinno być 71 i 19 dzieki za wskazowke teraz sobie poradze

a zadanie drugie jak nalezy rozwiazac?
31 maj 20:27
bator54: tgα=sinαcosα ctgα=cosαsinα tgα−ctgα = sinαcosα − cosαsinα =
1sinαcosα = 12{3}√u{59
31 maj 20:37
bator54: sorki
sinα z jedynki tryg. sinα=√5/9 = √5/3 i podstawiasz
31 maj 20:42
sylwia: bardzo dziekuje
31 maj 20:48