granice
Ki*: jeszcze jeden problem
Próbuje rozw. taką granicę i za każdym razem dochodzę do symbolu nieoznaczonego.
| | π2 − arctgx | |
limx−>∞ |
| |
| | 12 ln x−1x+1 | |
ktoś ma jakiś pomysł ?
30 gru 23:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
symbol nieoznaczony −> metoda d'Hospitala
31 gru 00:30
Ki*: o to właśnie chodzi że robię nim i za każdym razem i tak dochodzę do tego symbolu.
31 gru 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
= H = lim |
| = |
| | | 1(x+1) | | x+1 −(x−1) | |
| * |
| | | 2(x−1) | | (x+1)2 | |
| |
| | (x+1)(x−1) | |
= lim − |
| −> −1 |
| | (x2+1) | |
31 gru 09:57
Ki*: to jeszcze mi powiedz jak wywnioskowałeś że wynik równa się −1
| | ∞ | |
ja to rozumiem tak, że wyszło : |
| |
| | ∞ | |
31 gru 10:19
krystek: Wyłącz w liczniku i mianowniku x2 (lub podziel licznik i mianownik przez x2 )
31 gru 10:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzielisz przez najwyższa potęgę mianownika
31 gru 10:38
Ki*: MAM ! ŚWIETNIE !

Dzięki
31 gru 10:39