Wyznacz wartość najmniejsza i największą fukncji f w podanych przedziałach
Dominika: a)
b)
| | 1 | |
f(x)= |
| <−2;0> |
| | √−5x2−10x+4 | |
c)
f(x)=
√−x2+4x+4 <0;4>
d)
f(x)=(x
2−6x+3)
2 <1;5>
30 gru 23:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwaga 1

każda z funkcji ma w sobie 'parabolę'.
najwieksza/najmniejsza wartość każdej z tych funkcji będzie dla jednego z następujących x'sów:
a) początek badanego przedziału
b) koniec badanego przedzialu
c) x
wierzchołka paraboli (jeżeli należy do badanego przedziału)
wyznaczasz wartości funkcji w tych trzech punktach (w dwóch jeżeli x
wierzchołka poza
obszarem badania) i wyznaczasz najmniejszą i największą wartość funkcji w tym przedziale
30 gru 23:11
kasia: nie rozumiem można jaśniej ?
30 gru 23:22
Dominika: ArturzmiastaNeptuna ja rozumiem jak określić największą i najmniejszą wartość, ale mam
problem jeśli funkcja znajduje się w mianowniku, pod pierwiastkiem itp...
31 gru 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| stała | |
| <−−− najwieksza gdy f(x) najmniejsze ... najmniejsza gdy f(x) największe |
| f(x) | |
stala*
√f(x) <−−− największa gdy f(x) największe .... najmniejsza gdy f(x) najmniejsze
(zakłada się, ze w badanym przedziale f(x) ≥0)
analogicznie w przypadku b i d
31 gru 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | stała | |
oczywiście |
| <−−− najwieksza gdy f(x) nie tyle najmniejsze co 'najbliżej 0 ... |
| | f(x) | |
ale liczba dodanią" ... najmniejsza gdy f(x) najbliżej 0 ... ale liczbą ujemną (ewentualnie
f(x) największa ... ,gdy dodatnia na całym badanym przedziale)
31 gru 11:55