Ilosc scian itp
Janek: Czy jest jakaś możliwosc łatwego wyliczenia ilosci np scian w graniastoslupie?
Np wiem za ma 66 krawedzi, ile ma scian. Chodzi o to zeby na maturze wiedziec bo wzorow na to
nie ma na karcie/
30 gru 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
sa zależności pomiędzy ilością wierzchołków, krawędzi, ścian i przekątnych w figurach
przestrzennych ... sam do nich możesz dojść po chwili namyslu ... lub poszukaj troche poprzed
wujaszka google
30 gru 23:07
pigor: ... , np. tak : niech
w,k,s − liczba wierzchołków, krawędzi,ścian graniastosłupa,
odpowiednio, oraz
n − liczba boków jego podstawy, to
w=2n, k=3n, s=n+2, a więc
tu masz
k=66 ⇒ 3n=66 ⇒ n=22 ⇒
s=n+2=22+2=
22 ściany ma ten graniastosłup. ...
30 gru 23:26
Janek: Faktycznie, dzieki
30 gru 23:37
Janek191:
pigor 22 + 2 = 24
==================
31 gru 10:20
krystek: Drobiazg, ale dobrze ,że zauważasz.
31 gru 10:26
pigor: ... no nie

przepraszam i dziękuję . ...
31 gru 22:38