Trapez równoramienny.
V.Abel: Witam!
W trapezie równoramiennym ABCD, gdzie |AB| || |CD| oraz |AB|=2a, |CD|=a poprowadzono dwusieczną
kąta BAD zawierającą się w przekątnej |AC|. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC

!
Policzyłem z tangensów − przyrównałem do siebie wysokości i miałem równanie trygonometryczne,
następnie wyszło mi, że kąt BAD= 30 stopni

.Ogólnie ten cały trapez to złożenie trójkątów
prostokątnych − ABC i równoramiennego ACD. Ok− policzyłem pole ABC na dwa sposoby,
| | (√3+1)a | |
przyrównałem, otrzymałem, że r= |
| . |
| | 2 | |
Czy w wyniku powinno być to "a"


?
Czy to jest dobry wynik? . .
P.S Czy da się to prościej zrobić ? .. . .
Proszę o podpowiedź bądź odpowiedź
30 gru 22:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... powinno być to 'a' jak również ukryty sin30o ... (który podstawileś po prostu) ... bo
od tego zależy jak ten trapez wygląda więc różny okrąg będzie dla trapezu o innych ramionach
30 gru 22:27
V.Abel: Dzięki

, czyli dobrze to jest? W teto typu zadaniach zawsze mam się spodziewać zmiennej a w
wyniku? ? ?
Kiedy wynikiem będzie konkretna liczba?
30 gru 22:31
V.Abel: tego*
30 gru 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
w tego typu zadaniach wynik będzie zależy od danych podanych w zadaniu ... jeżeli dane to nie
sa konkretne wartości ... to i wynik nie będzie posiadał konkretnych wartości tylko tych
zmiennych
np.
jaki jest wzor na pole trojkąta o podstawie a i wysokości 3
| | a*3 | |
oczywiście piszesz bez namyślu PΔ = |
| <−−− a czym to się różnicy od Twojego wyniku |
| | 2 | |
... masz też masz wynik zależy od zmiennej 'a'

ale nie wiem czy dobrze tam rozwiazałeś −−− bo nie sprawdzałem tego
30 gru 22:38
V.Abel: Dzięki

Zechciałbyś sprawdzić? Proszę
30 gru 22:42
Janek191:
Mnie wyszło,że I ∡ BAD I = 60o
30 gru 22:47
V.Abel: tak, 60. 30 w sensie, ze po podzieleniu przez dwusieczna, ale wynik powinien sie zgadzac, tak?
30 gru 22:53
Janek191:
I AC I2 + a2 = (2a)2
I AC I2 = 4a2 −a2 = 3 a2
więc
I AC I = √3 a
−−−−−−−−−−−−−
PΔABC = 0,5 a* a √3 = 0,5 √3 a2
oraz
PΔ ABC = 0,5*( 2a + a + √3 a ) * r = 0,5 a*( 3 + √3) *r
Porównujemy stronami
0,5 √3 a2 = 0,5 a*( 3 + √3 ) *r / : 0,5 a
√3 a = ( 3 + √3)*r / : √3
a = ( √3 + 1) *r
więc
r = a / ( √3 + 1)
=====================
30 gru 22:59
V.Abel: Aha, ok, byłem blisko, już widzę błąd

. Poprawiłem! Dziękuję bardzo
31 gru 12:48