matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Łukasz:
Wysokosc w czworoscianie foremnym ma dlugosc 2
√
6
. Oblicz objetosc czworoscianu
31 maj 20:03
AS:
Dane: h = 2*
√
6
Obliczyć: V = 1/3*a
2
*
√
3
/4*h =
√
3
/12*a
2
*h Z tw. sinusów a/sin(60
o
) = 2*R ⇒ R = a/
√
3
Z tw. Pitagorasa h
2
+ R
2
= a
2
⇒ h
2
+ a
2
/3 = a
2
⇒ h
2
= 2*a
2
/3 ⇒ a = h*
√
3/2
Objętość V = 1/3*h
2
*3/2*h = 0.5*h
3
1 cze 19:58