wyznacz wzór funkcji
uwielbiam_miod: funkcja f ma taką właśność, że f(1/2x+3/2)=2x −1/2. wyznacz wzór funkcji. Błagam, pomóżcie!
30 gru 19:53
Janek 191:
f( 0,5 x +1,5) = 2x − 0,5
Odp.
f(x) = 4 x − 6,5
=============
spr.
f( 0,5 x + 1,5) = 4*( 0,5 x + 1,5) − 6,5 = 2x + 6 − 6,5 = 2x − 0,5
30 gru 20:28
uwielbiam_miod: a mógłbyś przedstawić rozwiązanie krok po kroku?
31 gru 12:02
Eta:
2 sposób:
f(x)=ax+b to: f(0,5x+1,5)= a(0,5x+1,5)+b= 0,5a*x+1,5a+b
0,5a*x+1,5a+b= 2x−0,5
0,5a=2 i 1,5a+b= −0,5
a=4 i 6+b=−0,5 ⇒ b= −6,5
f(x)= 4x−6,5
31 gru 13:11
uwielbiam_miod: Wielkie dzięki!
31 gru 14:47