matematykaszkolna.pl
Marcin: Witam, dostałem sie na studia informatyczne, a ze zdawalem matematyke na podsawowym poziomie to chciałbym sobie zrobic powtórke. Które działy przydadzą mi się na studiach? W jakiej kolejnosci najlepiej byloby mi sie ich uczyc zeby nie sprawiały problemów? Dziekuje z góry i pozdrawiam!
14 lip 23:48
...: Na Twoim miejscu dowiedzialbym sie jakie dzialy matematyki byly dokladnie realizowane na Twoim kierunku i uczylbym sie pod ich katememotikonka Ale raczej na pewno solidna powtorka calego materialu (wraz z zakresem rozszerzonym) ze szkoly sredniej Cie czekaemotikonka
15 lip 00:06
Marcin: Głownie analiza i algebra z geometrią analityczną. Domyślam sie, ze wiekszosc materiału jednak bede musiał powtórzyc (łacznie z materiałem rozszerzonym), ale czy biorac pod uwage wymienione przeze mnie dzialy moge sobie ominac np. trygonometrie i ciagi?
15 lip 00:14
Bzyk: ahh powiedz mi gdzie te studia i ta maturka poszła dobrze czy bardzo dobrze? Bo ja złożyłem na politechnike, ale co to będzie to nie mam pojęcia, przygotowuje się na najgorsze, no i też zdawałęm podstawe. Pozdr...
15 lip 00:30
Marcin: podaj mi swoj nr gg emotikonka
15 lip 00:48
michal: Ja rowniez wybieram sie na politechnike z matura podstawowa z matmy emotikonka Musze nauczyc sie poziom rozszerz bo nie wiem z tego nic emotikonka Pozdro, jakos to bedzie hehe
15 lip 09:52
Bzyk: heh...no to dobrze że nie jestem sam, mam nadzieje że się dostane emotikonka
15 lip 10:14
Bzyk: gg 8590611
15 lip 10:15
Jakub: Na pierwszym roku studiów informatycznych czy na politechnice będziecie mieć dużo matematyki. Głównie analiza i algebra. Jeśli chodzi o analizę no to musicie bez problemu sobie radzić z funkcją kwadratową, wielomianami i funkcją wymierną. Wiele osób przy liczeniu pochodnych czy całek, musi policzyć też pierwiastki funkcji kwadratowej, czy rozbić wielomian na postać iloczynową. Na tym padają bo nie da się szybko nadrobić materiału ze szkoły średniej i jeszcze się nauczyć różniczkować i całkować w tym samym czasie. Możecie zacząć też przeglądać materiał z granic funkcji i pochodnych. To już materiał ze studiów, bo w programie liceum już go nie ma. Jeśli chodzi o algebre to powtórzcie wektory i rozwiązywanie układów równań, szczególnie metodą wyznaczników. Ale i tak algebra to kosmos w porównani z matematyką w liceum.
15 lip 15:13
Bzyk: dzięki.... to będzie trzeba powtórzyć.....czyli że są jakieś szanse na przetrwanie na politechnice dla kogoś kto zdawałpodstawową mature ?
15 lip 15:28
Jakub: Materiał na politechnice to zupełnie inna bajka w porównaniu z liceum i to bez względu na to czy zdawałeś podstawę czy rozszerzenie. Tak więc nie jesteś w dużo gorszej sytuacji niż ci co zdawali rozszerzoną. Można powiedzieć, że ty masz już opanowane 10% materiału ze studiów, ci z rozszerzoną 20%. Ale co z tego jak i jednym i drugim brakuje jeszcze wiele do 100% materiału.
15 lip 15:42
Marcin: No to sie troche pocieszylem, tymbardziej, ze z funkcji kwadratowej i wielomianow czuje sie najlepiej wzgledem calego materialu z liceum emotikonka
15 lip 15:51
Sitta: Witam, czeka Was dużo pracy. Obawiam się, że będziecie zmuszeni korzystać z pomocy kolegów, a może i korepetytorów. W moim przypadku- mimo, że byłem w klasie mat.-fiz. - bardzo przydatna okazała się ta pozycja (tylko I t.): http://allegro.pl/item395354613wstankiewiczzadaniazmatematykidlawyzszychu.html Ale to było b. dawno temu Trzymam za Was kciuki! Pozdrawiam
15 lip 16:09
Sitta: znowu te krzaczki powinno być: W. Stankiewicz - Zadania z matematyki dla wyższych uczelni technicznych
15 lip 17:16
michal: Widze, ze trzeba wziac sie do roboty emotikonka Ale i tak najbardziej boje sie fizyki, bo z tego nic nie jarze, a z matematyki nie jest tak zle...
15 lip 18:24
b.: Nie wiem czy ktoś to jeszcze będzie czytał emotikonka ale do listy rzeczy do powtórki dodałbym jednak trygonometrię co najmniej na podstawowym poziomie -- tzn. np. rozwiązywanie równań typu cos 3x = -1/2. Bez tego będzie ciężko opanować liczby zespolone.. Również ciągów bym nie pomijał... Natomiast geometrię można sobie raczej darować, jeśli nawet będziecie coś mieli na studiach, to wiedza z liceum na za wiele się nie przyda. Rozwiązywanie układów równań też nie wiem czy warto, bo w liceum są chyba tylko układy 2 równań z 2 niewiadomymi? Co do reszty wyżej wymienionej zgoda.
19 lip 23:07