matematykaszkolna.pl
Fizyka - dynamika. Proste zadanko - proszę o pomoc. Follower: Fizyka − dynamika. Proste zadanko − proszę o pomoc. Zadanie 1. Jaką siła należy ciągnąć poziomo klocek A, by układ klocków (rysunek w linku) spoczywał? Wszystkie klocki mają jednakową masę m. Współczynnik tarcia klocków A i B o powierzchnię jest równy f, a kąt nachylenia równi do poziomu wynosi α. Bloczki są nieruchome a tarcie na nich pomijamy. Rysunek wraz z siłami: http://www.iv.pl/images/05506544342932736498.jpg Tak jak widac rozrysowałem siły i wyznaczyłem siłę wypadkową układu, tj. 3ma = F − fmg + mgcosα − fmgsinα − mg Co mam teraz zrobić? Wiem, że aby układ spoczywał lub poruszał się ruchem jednostajnym to siły muszą się równoważyć, czyli siła wypadkowa całego układu musi być równa 0.
30 gru 18:43
Follower: Pomoże ktoś
30 gru 19:17
Maslanek: A naciągi nici na prawej stronie?
31 gru 11:24
Maslanek: Siła będzie mogła mieć wartość z pewnego przedziału − można by wyznaczyć maksymalną i minimalną siłę z jaką nalezy ciągnąć. Ale to nieważne 1, 2, 3 − to kolejne klocki licząc od lewej. Układ rozpatruję od prawej z nieistniejącą jeszcze naszą siłą emotka ma=mg−N2 ma=N2−mg(f*cosα+sinα)−N1 ma=N1−mg*f−F Nasza siła musiałaby być równa F=N1−mg*f, żeby zrównoważyć układ. Jeśli mielibyśmy wyznaczyć największą siłę (przyspieszenie po lewej stronie równe 0) ma=F−N1−mg*f ma=N1+mgsinα−mgcosα*f−N2 ma=N2−mg. I to właściwie finał emotka
31 gru 11:32
Maslanek: Tzn. z istniejącą siłą emotka... Dopisalem siłę później − ale sprowadza się do tego samego emotka
31 gru 11:33
Follower: Czy dobrze to jest ,bo mi się zdaje, że coś ze znakami jest nie tak. Tutaj widzę przyjęty zwrot przyspieszenia w prawą stronę. Ja przyjąłem w lewą i mam tak: Od lewej: ma = F − F1−>2 − fmg ma = mgcosα + F2−>1 − fmgsinα − F2−>3 ma = F3−>2 − mg , gdzie Fx−>y oznacza siłę napięcia nici, tak, że siła napięcia nici przy klocku x jest zwrócona w stronę klocka y. Czy to, że układ się nie porusza nie zależy od wypadkowej całego kładu a tylko od wypadkowej klocka do którego przykładamy siłę? Nie czaje tego... Fwypadk. całego ukł. = 0 to zgodnie z I zasadą dynamiki układ pozostaje w spoczynku. Czy @Maslanek na pewno dobrze to obliczył (chodzi o wypadkowe poszczególnych klocków)? Proszę o wytłumaczenie.
2 sty 01:31
Follower: Io co biega z tym tarciem, na początku zadania pisze, że współczynnik tarcia jest równy f a potem, że tarcie pomijamy. O co cmn?
2 sty 01:34