Fizyka - dynamika. Proste zadanko - proszę o pomoc.
Follower: Fizyka − dynamika. Proste zadanko − proszę o pomoc.
Zadanie 1. Jaką siła należy ciągnąć poziomo klocek A, by układ klocków (rysunek w linku)
spoczywał? Wszystkie klocki mają jednakową masę m. Współczynnik tarcia klocków A i B o
powierzchnię jest równy f, a kąt nachylenia równi do poziomu wynosi α. Bloczki są nieruchome a
tarcie na nich pomijamy.
Rysunek wraz z siłami:
http://www.iv.pl/images/05506544342932736498.jpg
Tak jak widac rozrysowałem siły i wyznaczyłem siłę wypadkową układu, tj.
3ma = F − fmg + mgcosα − fmgsinα − mg
Co mam teraz zrobić? Wiem, że aby układ spoczywał lub poruszał się ruchem jednostajnym to siły
muszą się równoważyć, czyli siła wypadkowa całego układu musi być równa 0.
30 gru 18:43
Follower: Pomoże ktoś
30 gru 19:17
Maslanek: A naciągi nici na prawej stronie?
31 gru 11:24
Maslanek: Siła będzie mogła mieć wartość z pewnego przedziału − można by wyznaczyć maksymalną i minimalną
siłę z jaką nalezy ciągnąć.
Ale to nieważne

1, 2, 3 − to kolejne klocki licząc od lewej.
Układ rozpatruję od prawej z nieistniejącą jeszcze naszą siłą

ma=mg−N
2
ma=N
2−mg(f*cosα+sinα)−N
1
ma=N
1−mg*f−F
Nasza siła musiałaby być równa F=N
1−mg*f, żeby zrównoważyć układ.
Jeśli mielibyśmy wyznaczyć największą siłę (przyspieszenie po lewej stronie równe 0)
ma=F−N
1−mg*f
ma=N
1+mgsinα−mgcosα*f−N
2
ma=N
2−mg.
I to właściwie finał
31 gru 11:32
Maslanek: Tzn. z istniejącą siłą

...
Dopisalem siłę później − ale sprowadza się do tego samego
31 gru 11:33
Follower: Czy dobrze to jest ,bo mi się zdaje, że coś ze znakami jest nie tak. Tutaj widzę przyjęty zwrot
przyspieszenia w prawą stronę. Ja przyjąłem w lewą i mam tak:
Od lewej:
ma = F − F1−>2 − fmg
ma = mgcosα + F2−>1 − fmgsinα − F2−>3
ma = F3−>2 − mg
, gdzie Fx−>y oznacza siłę napięcia nici, tak, że siła napięcia nici przy klocku x jest
zwrócona w stronę klocka y.
Czy to, że układ się nie porusza nie zależy od wypadkowej całego kładu a tylko od wypadkowej
klocka do którego przykładamy siłę? Nie czaje tego...
Fwypadk. całego ukł. = 0 to zgodnie z I zasadą dynamiki układ pozostaje w spoczynku.
Czy @Maslanek na pewno dobrze to obliczył (chodzi o wypadkowe poszczególnych klocków)?
Proszę o wytłumaczenie.
2 sty 01:31
Follower: Io co biega z tym tarciem, na początku zadania pisze, że współczynnik tarcia jest równy f a
potem, że tarcie pomijamy. O co cmn?
2 sty 01:34