prosze o rozwiązanie
misia: zad1 ILe jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 i 20 zad2 liczby x−1, x,5 są
długościami boków trójkąta równoramiennego oblicz x
30 gru 16:45
krystek: ! z ciągu arytm oblicz ile jest jednych i drugich i odejmij podzielne przez 15 i 20 ( jest to
częśc wspólna)
30 gru 16:50
Janek191: z.1
D15= { 15,30,45,60,75,90 }
D20 = { 20,40,60,80 }
A = D15 ∩ D20 = { 60 }
Odp. Jest tylko jedna liczba dwucyfrowa podzielna przez 15 i 20.
=====================================================
z.2
x − 1, x , 5 − długości boków trójkąta równoramiennego,zatem
x = 5
x − 1 = 4
Boki mają długości: 5,5,4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
x − 1 = 5
x = 6
Boki mają długości : 5,5,6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. x = 5 lub x = 6
=======================
31 gru 17:49