Stereometria
Łukasz: Oblicz objetosc i pole powierzchni graniastoslupa prawidlowego czworokatnego, ktorego przekatna
ma dlugosc c i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α
31 maj 20:00
Eta:

zΔACD z funkcji tryg;
| | H | |
|
| = sinα ..=> H= d*sinα
|
| | d | |
dp = a
√2 −−− bo to długość przekątnej kwadratu o boku "a"
więc
| | dp | |
|
| = cosα .... => dp= d*cosα
|
| | d | |
| | d*cosα | |
więc a√2= d*cosα => a = |
|
|
| | √2 | |
podstaw do wzoru:
V= a
2*H i P
c = 2a
2 + 4a*H
31 maj 22:09