Wyznacz różnice r wyrazów ciągu arytmetycznego, gdy:
Sidney91: Wyznacz różnice r wyrazów ciągu arytmetycznego, gdy:
Sn=728, n=16, an=63
31 maj 19:58
Aneta: r=a
n+1 − a
n wiec chyba wystarczy podstawić o ile się nie mylę.. Poprawiac mnie jezeli
plotę bzdury
31 maj 20:20
Aneta: Czyli skoro an = 63 to an+1 = 63 +1 = 64
an+1 − an => 64−63=1
31 maj 20:23
Aneta: Nie wiem czy dobrze

niech mnie ktos poprawi xD
31 maj 20:24
Eta:
Witam

jeżeli n = 16 to a
16= 63
więc :
to:
(a
1+63)*8= 728 => a
1 +63 = 91 => a
1 = 28
to r oblicz ze wzoru:
a
16= a
1 + 15*r
podstaw i policz "r"
31 maj 20:35
Aneta: kurde dzieki
31 maj 21:07