Sprawdź, czy podany ciąg jest arytmetyczny/geometryczny.
Sidney91: Sprawdź, czy podany ciąg jest arytmetyczny/geometryczny. Określ jego monotoniczność.
an=n2 +2n
31 maj 19:55
Aneta: jezeli dobrze mysle to nie jest arytmetyczny bo r nie jest const.[stale].. bo wychodzi 6n+3.
Jezeli sie myle to poprawcie.. sama sie ucze ciagow
31 maj 20:14
Aneta: kurde coś mi nie wychodzi

niech ktoś inny pomoże. Przy okazji ja zrozumiem
31 maj 20:16
Sidney91: Mnie także wyszło 6n+3 to chyba mamy rację
31 maj 20:17
Aneta: A gdy sprawdzam czy jest geometryczny to wychodzi miq=2n+3 .. ale mogłam się pomylić, ile Tobie
wyszło?
31 maj 20:22
Eta:
1/ jeżeli ma być arytmetyczny to:
a
n − a
n−1=
r −−−−−− niezależne od n , czyli stałe
zatem
n
2 +2n −[(n−1)
2 +2( n−1)]= n
2 +2n − ( n
2 −2n +1 +2n −2)=
= n
2 +2n −n
2 +1 = 2n +1 −−−−− nie jest stałe , bo zależne od "n"
więc ciąg nie jest arytm.
2/ podobnie zbadaj dla geometrycznego:
policz ...... podobnie
31 maj 20:24