pochodne
michał: Ciekawe zadania z pochodnych
1. Dla jakiego B zachodzi f'(0) oraz ile wtedy wynosi?
| | ⎧ | *ponizej* : x ≠ 2kπ, k ∊C | |
| f(x) = | ⎩ | B : x = 0 |
|
| | ex2 − 1 | |
*ponizej* Pierwszy w klamerce powinien wyglądać: |
| (napisałem tak |
| | cos(x) − 1 | |
ponieważ edytor nie chciał tego przepuscić)
30 gru 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie rozumiem "zachodzi f'(0)"
może chodzi Ci o: istnieje f'(0)
30 gru 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− kiedy funkcja posiada pochodną w punkcie P
30 gru 14:25
michał: tak tak

, pisałem z pamięci
30 gru 14:25
michał: jeżeli istnieje skończona granica?
30 gru 14:27
michał: 
?
30 gru 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli granica lewo i prawostronna jest skończona i sobie równa
30 gru 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo jak wolisz ... gdy pochodna jest funkcją ciągłą na w jakimś otoczeniu punktu P
30 gru 14:35
michał: czyli w tym przypadku musze badać limx→0+ i limx→0−, ponieważ muszę tam obliczyć f'(0)
zgadza się?
30 gru 14:37
michał: o to chodzi

?
30 gru 14:46
michał: 
?
| | ex2 − 1 | |
1) limx → 0+ |
| Stosujemy regułę Hospitala |
| | cos(x) − 1 | |
| | ex2 * 2x | |
limx → 0+ |
| i znowu z Hospitala |
| | −sin(x) | |
| | ex2 * 2 + 2xex2 * 2x | |
limx → 0+ |
| = i tutaj mam mały problem co będzie z |
| | −cos(x) | |
2
02
30 gru 15:09
michał:
30 gru 15:27
Godzio:
Tutaj są podstawowe granice !
Jedyna trudność polega na ich znajomości i dopisaniu "x
2"
30 gru 15:31
Godzio:
| | cosx − 1 | | 1 | |
Sory, |
| → − |
| , więc wynik końcowy − 2 |
| | x2 | | 2 | |
30 gru 15:33
michał: Ale jak zrobić Hospitalem? Bo na pewno można
30 gru 15:36
Godzio:
Patrzę, patrzę, i masz przecież wynik
| | 1 * 2 + 0 | |
U{e0 * 2 + 0 * e0 * 0}{−cos0 = |
| = − 2 |
| | −1 | |
30 gru 15:37
michał: tak ale na pewno: 0
2 = 0? bo w liceum uczono mnie, że jeszcze tego nie obliczono
30 gru 15:40
michał: i z lim
x→0− wjdzie też −2, więc A = −2? i ile wynosi f'(0)
30 gru 15:44
patryk45: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
30 gru 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
granice nie dla f(x) tylko f'(x) liczysz
30 gru 15:56
michał: ok, ale wynik dobry?
30 gru 15:57
michał: bo teoretycznie obliczyłem dla f'(x), więc B = −2 zgadza się? więc istnieje dla B = −2, a jak
obliczyć ile wynosi?
30 gru 16:01
michał: niee
30 gru 16:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie obliczyleś dla f'(x)
przecież masz tam podaną postać
f(x) a nie jej pochodnej
30 gru 16:17
michał: | | ex2 * 2x | |
f'(x) = |
| i teraz z Hospitala i otrzymamy −2 czyż nie tak  |
| | −sin(x) | |
30 gru 16:18
Mila: 00 symbol nieoznaczony.
02=0*0=0
03=0*0*0=0
30 gru 16:21
michał: ale czy wynik jest dobry?
30 gru 16:29
Godzio:
Tego co liczyłeś jest dobry

Na razie sprawdziłeś, że funkcja jest ciągła w 0, teraz pochodną
licz, tak jak mówi
Artur
30 gru 16:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ty nie masz wyniku żadnego

rozumiesz w ogóle zadanie i to co zrobileś
30 gru 16:35
michał: | | ex2 * 2x | |
właśnie nie do końca rozumiem, pochodną f'(x) = |
| czy z czego pochodną? |
| | −sin(x) | |
30 gru 16:37
michał: mógłbym prosić o wytłumaczenie
30 gru 16:46
Godzio:
Zapoznaj się lepiej z definicją pochodnej w punkcie
30 gru 16:54
michał: znam ją, ale co mi po tym
| | f(xo + h) − f(xo) | |
f'(xo) = limh→0 |
| |
| | h | |
Nie moglibyście pokazać jak to prawidłowo rozwiązać? Bo mam jeszcze kilka podobnych przykładów.
30 gru 16:57
Godzio: Może ta jest tu wskazana:
| f(x) − f(x0) | |
| , x → x0 = 0 |
| x − x0 | |
30 gru 16:58
michał: to są rożne definicje?
30 gru 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... równorzędne
x=x0+h
i widzisz że wyrażenia są identyczne
30 gru 17:08
30 gru 17:26
Artur z miasta Neptuna:
Przeciez f(x
0) to nie jest 0

chlopie ... mysl
30 gru 17:33
michał: Godzio napisał x → x
o = 0, więc myślałem, że x
o = 0 ...
30 gru 17:37
michał: Arturze mógłyś zrobić to zadanie? A ja postaram się zrobić następne, ponieważ teraz się już w
ogóle pogubiłem

.
30 gru 17:43
Godzio:
f(0) = B tak jak już napisałeś to na początku
30 gru 17:46
Godzio:
Właściwie skoro sprawdziliśmy ciągłość w 0, i wyszło, że wartość musi być równa "−2" to trzeba
sprawdzić czy dla B = −2 pochodna istnieje, jeśli nie to nie ma takiego "B"
30 gru 17:50
Godzio:
B = −2 żeby funkcja była w ogóle ciągła,
| ex2 − 1 + 2cosx − 2 | |
| |
| x(cosx − 1) | |
Liczę pochodną z de'l Hospitala
| 2x * ex2 − 2sinx | |
| i jeszcze raz |
| cosx − 1 − xsinx | |
| 2ex2 + 4x2ex2 − 2cosx | |
| = |
| −sinx − sinx − xcosx | |
| ex2(2 + 4x2) − 2cosx | |
| i miejmy nadzieję, że już ostatni raz |
| −2sinx − xcosx | |
| 2xex2(2 + 4x2)+ ex2 * 8x + 2sinx | |
| |
| −2cosx − cosx + xsinx | |
przy x → 0 mamy:
| 0 + 0 + 0 | | 0 | |
| = |
| = 0 |
| − 2 − 1 + 0 | | −3 | |
I wyszła skończona granica, więc pochodna w 0 dla B = −2 istnieje
30 gru 17:55
michał: mam teraz taki przykład:
| | ⎧ | (e3x − 3ex + 2)/x2 : x ≠ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | B : x = 0 |
|
Polecenie takie jak wyżej:
| | e3x − 3ex + 2 | |
limx→0+ = |
| Hospital |
| | x2 | |
| | e3x * 3 − 3ex | |
limx→0+ = |
| Hospital |
| | 2x | |
| | 9e3x − 3ex | | 6 | |
limx→0+ = |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
lim
x→0− = 3
Więc jest ciągła w 0.
B = 3, aby była ciągła.
| | | | e3x − 3ex + 2 − 3x2 | |
limx→0 = |
| = |
| |
| | x | | x3 | |
Liczę de l'Hospitalem
| 3e3x − 3ex − 6x | |
| raz jeszcze |
| 3x2 | |
| 9e3x − 3ex − 6 | |
| raz jeszcze |
| 6x | |
| 27e3x − 3ex | | 27 − 3 | | 24 | |
| = |
| = |
| = 4 (przy x→0) więc pochodna dla B = 3 nie |
| 6 | | 6 | | 6 | |
istnieje
30 gru 18:59
Godzio:
Po czym wnioskujesz, że nie istnieje ?
30 gru 19:10
Godzio: Niezależnie czy x → 0+ czy tam 0− granica jest 4
30 gru 19:10
michał: wzorowałem się na Twoim poście

, czyli jaka jest ostateczna odpowiedź zgodna z poleceniem?
30 gru 19:12
Godzio:
Kiedy pochodna istnieje ?
30 gru 19:13
michał: Gdy B = 3, wtedy wynosi 4
30 gru 19:14
Godzio:
Tak, ale odpowiedz na pytanie
30 gru 19:16
michał: Gdy funkcja jest ciągła w danym punkcie
30 gru 19:18
Godzio:
Żeby pochodna w punkcie istniała, funkcja musi być ciągła w punkcie, i dodatkowo pochodne prawo
i lewo stronne muszą być sobie równe, a teraz muszę uciekać, nie rób schematycznie tylko myśl
30 gru 19:18
michał: a nie mógłbyś mi jeszcze z jednym przykładem pomóc
30 gru 19:19
michał: Mam jeszcze coś takiego:
| | ⎧ | [x(x − 1)(x − 2)(x − 3)]/sin(πx) : x∉ Z | |
| f(x) = | ⎩ | x2 − 2x : x = Z |
|
i oczywiśćie wylicz f'(x) (dla tych x'sów przy których istnieje)
30 gru 19:23
michał:
30 gru 19:46
michał:
30 gru 20:13
michał:
30 gru 20:31
michał:
30 gru 20:58
Mila: Wymnóż w liczniku i oblicz pochodną.
30 gru 21:24
michał: (x
2 − x)(x − 2)(x − 3) = (x
2 − x)(x
2 − 5x + 6) = x
4 − 5x
3 + 6x
2 − x
3 + 5x
2 − 6x = x
4 −
6x
3 + 11x
2 − 6x
pochodna z tego wynosi
4x
3 − 18x
2 + 22x − 6 i co dalej
30 gru 22:43
Mila: Miałeś obliczyć pochodną f(x), podpowiedź dotyczyła ułatwienia.
Ponadto pochodna istnieje dla x≠k, gdzie k jest całkowite.
Dalej postępuj tak jak w poprzednich przykładach.
punkty zmiany wzoru:
czy funkcja ciągła ? (patrz komentarz Godzio godzina 19:18)
30 gru 23:08
michał: no siedzę nad tym i nie mam na to pomysłu

, próbowałem zrobić tak jak Godzio, ale sam głupoty
wyszły tj.:
(x
4 − 6x
3 + 11x
2 − 6x − x
2 + 2x)' = 4x
3 − 18x
2 + 20x − 4 ale zapewne to jest źle
30 gru 23:43
30 gru 23:58
michał: ajć, zapomniałem o tym sin(πx)
to będzie:
| 4x3 − 18x2 + 20x − 4 | |
| |
| sinπx(x2 − 2x) | |
i teraz liczyć za pomocą hospitala

30 gru 23:59
Mila: Michał policzyłeś pochodną tylko dla licznika . Jesteś zmęczony, zostaw, już trochę bardziej
jesteś samodzielny.
Czy te zadania są w internecie publikowane?Czy dostałeś kserówkę.
31 gru 00:02
michał: ksero, ale nie chcę tego zostawiać bo muszę nadrobić (byłem przez 3 tyg chory i teraz mam dużo
pracy przez to)
a czemu tutaj musimy różne k rozpatrywać? (rozumiem, że podstawiłaś za k tak jakby x)
31 gru 00:06
michał: | | 2 | | 6 | |
sprawdziłem wolframem i dla k = 1,2 otrzymujemy − |
| , dla 3 − |
| i jaki poczynić |
| | π | | π | |
następny krok
31 gru 00:14
Mila: Źle policzyłeś pochodną.
Popatrz na dziedzinę f(x).
Jeden wzór dla x różnych o liczb całkowitych ( Z u Ciebie to oznaczenie całkowitych?)
Drugi wzór dla całkowitych.
I tak dla x=0 masz wartość f(0)=0
dla x=1; f(1)=1
2−2*1=−1
dla x∊(0;1) wg wzoru
| | x(x − 1)(x − 2)(x − 3) | |
f(x) = |
| |
| | sin(πx) | |
Policzyć ci pochodną, czy sam dasz radę: jako pochodną ilorazu:
| | x4−6x3+11x2−6x | |
f(x)= |
| |
| | sin(πx) | |
Przeczytaj dokładnie przykład który Ci dokładnie wyjasniłam wczoraj.
31 gru 00:20
michał: a dlaczego akurat taką pochodną? a nie taką jak Godzio np? Czyli według godzia powinno to być:
| x4 − 6x3 + 11x2 − 6x − x2 + 2x | |
| |
| sin(πx)(x2 − 2x) | |
ale pochodna tego wynosi:
| | (4x3 − 18x2 + 22x − 6)sin(πx) − πsin(πx)(x4 − 6x3 + 11x2 − 6x) | |
f'(x) = |
| |
| | sin2(πx) | |
jak się nie pomyliłem przy tym, że sin(πx) = sin(πx) * (πx)' = πsin(πx)
31 gru 00:28
michał: polecenie do zadania: 19:23
chodzi mi o post Godzia: 17:55
31 gru 00:49
Mila:
W pochodnej błąd.
(sin(πx))'=πcos(πx)
Tam Godzio liczy pochodną w punkcie x=0
Wcześniej ustalono, że funkcja jest ciągła w zerze.
(granica funkcji istnieje i jest równa −2 i wartość funkcji =−2)
Teraz masz policzyć pochodną, tam gdzie istnieje.
Istnieje tam, gdzie sinus jest różny od zera.
w pozostałych punktach trzeba badać.
Najpierw granice lewo i prawostronną funkcji w x=k, gdzie k∊C
Może resztę jutro. ?
31 gru 01:06
michał: a moglibyśmy to chociaż dokończyć tylko?
31 gru 01:08
michał: to mamy sprawdzone k = 1
potem dlaczego przedział (0,1)? (post 00:20)
to pochodna będzie wynosiła
| | (4x3 − 18x2 + 22x − 6)sin(πx) + πcos(πx)(x4 − 6x3 + 11x2 − 6x) | |
f'(x) = |
| |
| | sin2(πx) | |
i co z tym dalej począć?
31 gru 01:12
michał:
31 gru 11:43
michał:
31 gru 12:20
Mila: W liczniku

opraw znak
−πcos(πx)
Trochę teorii :
obliczanie pochodnej f '(x) dla funkcji f danej wzorem typu:
f(x)={ g(x) dla x≤x
0
{h(x) dla x>x
0
przy założeniu, że g(x) oraz h(x) są ciągłe i określone w punkcie x
0
1) Jeżeli g(x
0)≠h(x
0), to f(x) nie jest ciągła w punkcie x
0−
Pochodna f'(x) nie istnieje.
2) Jeżeli g(x
0)=h(x
0) to określenie f(x) modyfikujemy do postaci:
f(x)={ g(x) dla x≤x
0
{h(x) dla x≥x
0 a następnie obliczamy
f '
−(x
0)=g'(x
0) oraz f '
+(x
0)=g'(x
0)
Jeżeli obie pochodne jednostronne istnieją i są sobie równe to ich wspólna wartość
jest równa f '(x
0).
W twoim przykładzie ewentualne pochodne mogą istnieć dla x=0 lub x=1 lub x=2 lub x=3
bo tam funkcja f(x) ma skończoną wartość. Pozostałe warunki −(punkt (2) teorii)sprawdzaj.
Lim
x→4f(x) nie istnieje
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim%28x%28x-1%29%28x-2%29%28x-3%29%2Fsin%28pix%29+as+x+to+4
Postaraj się zrozumieć teorię i zastosować.
31 gru 13:49
michał:
31 gru 15:28
Mila: Michał zadanie robisz tak, jak zadanie( 1) tylko masz rozważyć więcej niż jeden punkt , w
którym następuje zmiana wzoru.
1) dla x≠k i k całkowite, to funkcja jest różniczkowalna i już masz obliczoną pochodną
dla x=k badasz granice:
| | x(x−1)(x−2)(x−3) | |
lim{x→k+} |
| |
| | sinπx | |
| | x(x−1)(x−2)(x−3) | |
lim{x→k−} |
| |
| | sinπx | |
jeśli granica f(x) istnieje i jest skończona to sprawdzasz czy jest równa
f(k) wg wzoru x
2−2x,
jeżeli nie to brak pochodnej w tym punkcie.Jeżeli tak, to liczysz z definicji.
1 sty 15:34