policz
paweł: 1. Na trzech parami stycznych okręgach o danych promieniach r opisano czwarty okrąg. Oblicz
długość promienia tego okręgu.
2. W wielokącie foremnym liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby boków. Oblicz
miarę kąta wewnętrznego wielokąta.
3. Wyznacz kąty trójkąta, w którym największy kąt jest o 40◦ większy od najmniejszego, a średni
o 17◦ mniejszy od największego.
4. Oblicz długość drogi, jaką przebędzie koniec wskazówki minutowej zegara od godziny 1200
do 1340 wiedząc, że wskazówka ta ma długość 10cm.
5. Z punktu P poprowadzono styczne do okręgu w punktach S i T. Odległość PS jest o 5cm
dłuższa od promienia okręgu. Wyznacz odległość punktu P od środka okręgu O, jeżeli wiadomo,
że pole czworokąta PSOT jest równe 24cm2.
30 gru 12:11
Eta:
Wrzucił zadania i .... poszedł przygotowywać się do balu sylwestrowego

a co?
30 gru 12:52
PW: @Eta: No ... żebyśmy się nie nudzili, bo ból kręgosłupa i tak nie pozwala tańczyć.
30 gru 13:02
paweł: nic z tych rzeczy

nie umiem ich zrobić a mój nauczyciel ich wymaga chociaż na lekcji takich
zadań nie robimy
30 gru 13:32
Janek 191:
z.1
Niech O1, O2, O3 będą środkami tych okręgów stycznych.
Mamy trójkąt równoboczny O1O2O3 o bokach długości 2 r.
Obliczam wysokość tego trójkąta :
h = 2 r √3/2 = r √3
oraz
x = (2/3) h = (2/3) r √3
Promień okręgu opisanego
R = x + r = (2/3) r √3 + r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Punkt przecięcia się 3 wysokości trójkąta O1O2O3 jest środkiem okręgu opisanego.
30 gru 14:10
Janek 191:
z.2
n − liczba boków wielokąta foremnego
N − liczba przekątnych tego wielokąta
zatem
N = 0,5 n*( n − 3)
Mamy
N = 3 n
czyli
0,5 n*( n − 3) = 3 n / : n
0,5 *( n − 3) = 3 / * 2
n − 3 = 6
n = 6 + 3 = 9
Jest to wielokąt foremny o 9 bokach ( dziewięciokąt foremny ).
n = 9
Suma kątów wewnętrznych tego wielokąta jest równa
S = ( n − 2)*180o = 7*180o = 1260o
zatem
α = 1260o : 9 = 140o
===========================
30 gru 14:20
Janek 191:
z.3
α − miara najmniejszego kąta
α + 40o − miara największego kąta
α + 40o − 17o = α +23o − miara średniego kąta
zatem
α + ( a + 40o ) + ( α + 23o ) = 180o
3 α + 63o = 180o
3 α = 117o / : 3
α = 39o
=============
więc
β = α + 23o = 39o + 23o = 62o
γ = α + 40o = 39o + 40o = 79o
Odp. α = 39o, β = 62o, γ = 79o
==================================
30 gru 14:28
paweł: dzięki wielkie Janek 191 : ) uratowałeś mnie od jedynki
30 gru 14:30
Janek191:
z.4
W czasie od 12.00 do 13.40 wskazówka minutowa wykona jeden cały obrót i jeszcze
40/60 = 2/3 obrotu.
Razem wykona 1 2/3 obrotu = 5/3 obrotu.
Jej koniec przebędzie drogę S = ( 5/3) * 2π* r
czyli
S = (5/3) *2π*10 cm = (100/3) π cm ≈ 104,7 cm
============================================
31 gru 18:04