Pomocy
krzysiek2: prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania (2
√2)
x+1=
29 gru 16:37
29 gru 16:47
Janek 191:
( 2 √2)x +1 = 1 / [ 4 − x + 2]
2 √2 (2 √2)x = 4 x − 2
2 √2 ( 2 √2)x = 4x/16 / * 16
32 √2 ( 2x * √2x ) = √24x
32 √2 ( √22x * √2x ) = √24x
32 √2 ( √23x ) = √24x / : √23x
32 √2 = √2x
√210 √2 = √2x
√211 = √2x
x = 11
===========
29 gru 17:00
krzysiek2: skad to 2
3/2 ja mam rozwiazac wyrazenie
29 gru 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
2*√2 = 21 * 21/2 = 21+ 1/2 = 23/2 <−−− znajomośc własności potęg sie klania
29 gru 17:03
krzysiek2: janek a czemu tzm jest 2√2(2√2)
29 gru 17:09
asdf: (2
√2)
x+1 = 4
x−2
2
3x/2 + 3/2 = 2
2x − 4
3x + 3 = 4x − 8
−x = −11
x = 11
29 gru 17:11