Ciągi - zadanie. BARDZO WAZNE !
Aneta: Zad. Suma trzeciego i siódmego wyrazu pewnego ciagu arytmetycznego jest rowna 6, a ich iloczyn
jest rowny 8. Oblicz sume 20 początkowych wyrazów tego ciagu.
Jak zrobić tego typu zadanie?
Jutro mam wzany spr z ciagow.. Nie moge go zawalic
31 maj 19:13
Eta: Podpowiwdam
31 maj 19:16
Aneta: yhyyym ? słucham słucham .. kazda podpowiedz na wagę złota.. Siedze nad tymi ciagami i
siedze.. ale nie wiem jak sie zabrac za niektore zadania

A chcialabym zdać ...
31 maj 19:18
Eta:
a
3 = a
1 +2r a
7 = a
1 +6r
więc:
a
3 + a
7 =6 => a
1 +2r +a
1 +6r= 6 => 2a
1 +8r = 6 =>
a1 +4r= 3
podobnie:
a
3*a
7 = 8 =>
( a1 +2r)(a1 + 6r)= 8
rozwiązujemy układ tych równań
zatem:
a
1 = 3 − 4r
( 3 −4r +2r)( 3 − 4r +6r)=8 => ( 3 − 2r)( 3+2r)=8 => 9 − 4r
2 =8
więc: −4r
2 = −1 => r
2=
14
to r=
12 lub r= −
12
to a
1 = 3 − 4*
12 => a
1 = 3−2 => a
1= 1
lub a
1 = 3 −4*(−
12) => a
1 = 3 +2 => a
1 = 5
Zatem są dwa takie ciągi:
a
1 = 1 , r=
12
lub a
1= 5 , r = −
12
policz sumy tych ciągów ze wzoru:
gdzie a
20 = a
1 +19*r
31 maj 19:29
Aneta: Dziekuję

zaraz przepiszę, przanalizuję i policzę sumy

Dzięki wielkie!
31 maj 19:34
Aneta: Eta ! pytanko jeszcze.. czy w tym dzialaniu gdzie obliczamy sume dwudziestu wyrazow to czmeu
a20 zapisujemy jako a1 + 19 * r [ glownie mnie interesuje czemu mnozymy .. ] ..
31 maj 19:59
Aneta: A chyba przez obliczenie 20 wyrazu z wzoru na n−ty wyraz.. ale niewiem czy dobrze mysle
31 maj 20:01