granice ciągów
Really: Oblicz granicę ciągów:
1) lim √n5+1/(3√n4+1+1)
2) lim (1+1/4+1/16+....+1/4n)/(1+2/3+4/9+...+2n/3n)
3) lim 4√n4+16−√n2−9
4) lim n√28+48+...+(2n)8
29 gru 15:42
ja: 1) wyciągasz najwyższa wspólna potęgę z pod pierwiastków
2) sprawdź czy licznik i mianownik to nie są aby jakieś ciągi jeżeli są to liczysz sumę
licznika i mianownika i to co ci wyjdzie to podstawiasz do tego ułamka. ew. tw. o 3 ciągach
| | a2 − b2 | |
3) tu pewnie a−b= |
| |
| | a + b | |
4) wyliczasz sumę tego co masz pod pierwiastkiem. tak jak w pkt 2
29 gru 15:54
asdf: | | √n5+1 | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | 3√n4+1 + 1 | | 3√n4(1+1/n4 + 1 | |
| | | |
lim |
| = ∞ |
| | n4/3 3√(1+(1/n4) + 1 | |
29 gru 15:59
asdf: @ja
W pkt 4
nie lepiej skorzystać z tw. 3 ciągów?
29 gru 16:01
ja: też można ale czy lepiej czy gorzej to już sprawa indywidualna
29 gru 16:04
asdf: Jakoś ta suma ciągu nie chce mi wyjść
29 gru 16:04
ja: a ile ci wyszło z trzech ciągów bo nie chce mi sie już tego liczyć ?
29 gru 16:13
Really: dzięki za pomoc
Powoli to ogarniam
29 gru 16:14
asdf: n√ 28 + 48 + ... + (2n)8 = 1
pn{ 28 + 28 + .. + 28| ≤ n√ 28 + 48 + ... + (2n)8 ≤ n√ 2n + 2n + ... + 2n
n√n * 28 ≤ n√28 + 48 + .. + (2n)8 ≤ n√ n*(2n)8
n√n * n√28 = 1*1 = 1
n√n * (2n)8 = n√n * n√ (2n)8 = 1* 1 = 1
chyba..
29 gru 16:17
ja: masz racje pewnie łatwiej teraz to policzyłem i mi wyszło wyrażenie nieoznaczone na koniec
29 gru 16:18