PROblem
TOmek: Przypuśćmy ,ze każda z 150 osób wykononuje rzut symetryczną kostką. Oblicz prawdopodobienstwo
tego ,ze
a) nikomu nie wypadnie 5 oczek, a 6 oczek otrzyma dokladnie polowa osob.
b) kazda liczba oczek pojawi sie tyle samo razy.
Zakładamy ,ze osoby rozrozniamy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mam problem z tym zadaniem, nie wiem czy moj pomysl jest dobry
Ω=6
150
A= 75 osob wyrzuci "6" i 75 osob wyrzuci oczka {1,2,3,4}. Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | | 4 | |
150* |
| 149* |
| 147* |
| ...*76* |
| * 75* |
| 74* |
| ...1* |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
hmm?
29 gru 15:11
TOmek: up
29 gru 15:21
TOmek: up
29 gru 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest to:
| | 1 | | 1 | |
150* |
| 149* |
| ....  |
| | 6 | | 6 | |
29 gru 16:27
TOmek: 150 osob może wyrzucic 1/6 i tak dalej.. ; o . tak serio to nie mam za bardzo pomyslu na te
zadanie, wiec wymyslam..
29 gru 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
i to jest prawdopodobienstwo to co tam wyznaczasz czy moc zbioru A
| | 1 | |
a jaki znak jest pomiędzy |
| a 149  |
| | 6 | |
29 gru 16:30
TOmek: Twoje pierwsze zdanie dało mi do myślenia ,że ładnie pokiełbasiłem.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | | 4 | |
P(A)=150* |
| *149* |
| *...*77 |
| *76 |
| *75* |
| *74* |
| *...*1* |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
o taki miałem pomysł.
29 gru 16:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
moc zdarzenia A prawidlowo wyznaczona:
75 osób losuje '6' ... czyli 1*1*1*...*1 <−−− jest 75 tych '1'
*
75 osób losuje którąś z {1,2,3,4} ... czyli 4*4*4*..*4 <−−− jest 75 tych '4'
*
| | | |
ilość 'przemieszań' | = .... |
| | |
i tak wygląda moc zdarzenia A
to co Ty napisałeś się kupy nie trzyma bo:
moc zdarzenia A nie może tyle wynosić ... bo nie jest to liczba całkowita

nie może to być P(A) bo na oko będzie to grubo ponad '1'
29 gru 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 4 | |
zauważ ... że wszystkie wyrazy postaci "n* |
| " są >1 ... także wyrazy postaci "n* |
| " |
| | 6 | | 6 | |
>1 jeżeli tylko n>1 .... czyli masz iloczyn 149 wyrażeń większych (z czego większość jest
| | 4 | |
>>10) od 1 z liczbą |
| ... bez wymnażania więc juz widzieć powinieneś, że to jest liczba |
| | 6 | |
większa od 1

a przecież P(A) ≤ 1

więc masz źle
29 gru 16:39
TOmek: dziekuje pieknie za wytlumaczenie podpunktu a), daj mi 3 minuty, sprobuje cos wymyslec do B)
29 gru 16:39
29 gru 16:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
29 gru 16:43
PW: A na czym polega takie myślenie:
Mógłbyś to jakoś słownie opisać, co liczysz w ten sposób?
29 gru 16:44
TOmek: | | | | | |
dokładniej rozpisane to powinno byc | *1* | *1.... |
| | | |
29 gru 16:45
PW: Zagadali mnie domownicy i spóźniłem się, widzę, że dochodzicie do właściwego modelu.
29 gru 16:47
TOmek: PW miałem problem na początku czy interesuje mnie kolejność rzucających. Teraz juz wiem i widze
po mocy omegi ,ze nie. Więc próbowałem robić te zadanie jako ,ze osoby mogą rzucać w roznej
kolejności i ją tez muszę uwzględni( co było głupotą). A później namiszałem bo wrzucałem
prawdpodobienstwo do mocy zdarzenia A.
juz tłumacze na czym niby to miało polegać
| | 1 | |
P(A)= 150* |
| ... blabla |
| | 6 | |
| | 1 | |
wybieram pierwsza osobę (mam ich 150) więc 150 i ma ona rzucic "6" , więc 150* |
| , teraz |
| | 6 | |
| | 1 | |
biorę drugą osobe (mam ich 149) i ma rzucic "6" więc 149* |
| |
| | 6 | |
magic!
29 gru 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to nie obchodzi Ciebie kolejność rzucających

właśnie omega jest tak skonstruowana, że
Ciebie kolejność jak najbardziej interesuje
29 gru 16:57
TOmek: nie zrozumiałes mnie, albo po prostu źle sie wypowiedziałem
Omega nam mówi ,ze
n√1,2,3,4,2,3,....4
pierwsza osoba wyrzuciła "1"
druga osoba wyrzuciła "2"
.....
Cieżko jest mi to napisać, ale ja juz wiem gdzie popełniłem błąd, także dziekuje.
29 gru 17:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy

ale ustalmy jedno ... omega jest zbudowana tak, że kolejność jest brana pod uwagę
29 gru 17:01
TOmek: powinno byc {1,2,3,4,2,3,...,4}
(gdzie {x1,x2,...,xn}; n ∊ {1,2,...,150} i {x1 do xn = 1 lub 2 .. lub 6}
29 gru 17:04
TOmek: znowu troche niematematycznej napisałem, musze poćwiczyć jeszcze te zapisy w
prawdopodobienstwie.
29 gru 17:07