równanie
Zadanie: Rozwiąż równanie 16 − (2x + 1)2 = 0.
29 gru 14:52
Janek 191:
16 − (2x + 1)2 = 0
16 = ( 2x + 1)2
42 = (2x + 1)2 = ( −4)2
2x + 1 = 4 ⋁ 2x + 1 = − 4
2x = 3 ⋁ 2x = − 5
x = 3/2 ⋁ x = − 5/2
========================
29 gru 15:48
Janek 191: II sposób:
16 − (2x + 1)2 = 0
16 − 4 x2 − 4 x − 1 = 0
4 x2 + 4 x − 15 = 0
Δ = 42 − 4*4*(− 15) = 16 + 240 = 256
√Δ = 16
x1 = [ − 4 − 16]/8 = − 20/8 = − 2,5
x2 = [ − 4 + 16 ]/8 = 12/8 = 1,5
=============================
29 gru 15:52
Piotr:
jeszcze jest III sposób
29 gru 15:53
asdf: a2 − b2?
29 gru 15:54
Piotr:
no jasne
29 gru 15:57
Eta:
29 gru 15:58