rozw. równanie
Zadanie: Rozwiąż równanie 16 − (2x + 1)2 = 0.
29 gru 14:51
Zadanie: Rozwiąż równanie 16 − (2x + 1)2 = 0.
29 gru 14:52
Licealista: 16− 4x−2 =0
14−4x=0
14=4x
29 gru 14:52
Licealista: to kwdrat sumy, odwracasz znaki i grupujesz
(a+b)2= a2+2ab+b2
29 gru 14:54
Zadanie: a wzór skróconego mnożenia?
29 gru 14:54
Eta:
(2x+1)2= 16 ⇒ 2x+1=4 v 2x+1= −4
dokończ...
29 gru 14:54
Licealista: jak piszesz to staraj się pisać dokładniej, bo swojego posta napisałem kiedy to poprawiłeś się

(14:52)
29 gru 14:56
Zadanie: a nie może być 16−(2x+1)2=0
16−4x2+4x+1
−4x2+4x+17
i pozniej licze z delty x.. ?
29 gru 14:56
Aga1.: (2x+1)2=16/√
I2x+1I=4
2x+1=4 lub 2x−1=−4
Lub
(4−(2x+1))(4+2x+1)=0
Lub
16−4x2−4x−1=0
dokończ
29 gru 14:57