matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równoległobok
ann:
Boki równoległoboku mają długość a, b i tworzą kąt alfa. Uzasadnij, ze pole równoległoboku wyraża się wzorem P=a b sin alfa
31 maj 18:20
Eta:
Podpowiadam
31 maj 18:38
Eta:
w trójkącie prostokątnym AED
h
z funkcji sinα=
=> h= a*sinα
a
więc P=
1
2
b*h => P=
1
2
*b *a *sinα i to wszystko
31 maj 18:45