ruch harmoniczny
ola: Co robię źle? (fizyka ruch drgający)
mam policzyć maksymalną siłę jaka działa na każdy z czterech resorów w autobusie.
m=1500kg
okres = 0,5s
amplituda = 0,15m
drgania są w kierunku pionowym
moje obliczenia:
ω=frac{2π}{T}=12,56
ω2=157,75
k=mω2=236625
F=−kx=236625*0,15
F=35kN
F/4=9kN
a wynik to: 12,6kN
29 gru 13:54
ola: w pierwszej linijce ma być:
ω=2πT=12,56
29 gru 13:55
ola: @MQ wzywam cię
29 gru 14:14
ola: @aniabb wzywam cię
29 gru 14:49
Jakub: Wszystko dobrze policzyłaś, tylko zapomniałaś, że to jest ruch pionowy a nie poziomy.
W ruchu poziomym w skrajnych wychyleniach sprężyna działa na masę z siłami jakie policzyłaś.
W ruchu pionowym sprężyna musi jeszcze zrównoważyć ciężar masy.
F
g = mg = 1500*10 = 15000N = 15kN
| | 15 | |
Na każdy resor przypada ciężar |
| = 3,6kN. |
| | 4 | |
9kN + 3,6kN = 12,6kN
29 gru 15:01
ola: Pięknie dziekuje!
29 gru 15:12