Trapez wpisany w okrąg
Paweł: W okrąg o promieniu r wpisano trapez o przekątnej d≥r√3 i największym polu. Jaki jest obwód
tego trapezu?
29 gru 13:08
Paweł: Nie wiem co zrobić z tym, że d≥r√3, a nie d=r√3.
29 gru 13:15
Paweł: Podsunie ktoś jakiś pomysł?
29 gru 13:46
Paweł: Pomoże ktoś?
29 gru 14:59
Licealista:

D ma być większe o r *
√3. Ten trapez to moja propozycja trapezu, raczej nie jest największy
z możliwych, ale dobrze pokazuje o co chodzi.
29 gru 15:04
Eta:
d∊(0,2r> ,r>0
1o dla d=2r >r√3
takim trapezem o największym polu jest kwadrat o boku długości r√2
Ob= 4r√2
2o dla d= r√3 takim trapezem o największym polu jest:
trapez , którego dolna podstawa zawiera średnicę okręgu =2r
i kąty ostre trapezu mają miarę 60o
wówczas ramiona trapezu i górna podstawa mają długość r
Ob= 5r
29 gru 15:11
Eta:
29 gru 15:16
Paweł: Dziękuje
29 gru 15:29