Dany jest trapez o podstawach AB, CD. Wiadomo, że na tym trapezie można wpisać okrąg i można
też wpisać weń okrąg. Dłuższa podstawa ma długość 12, a przeciwprostokątna14. Oblicz obwód
trapezu.
z własności czworokątów wpisanych i opisanych na trójkącie
a + c = b +d
oraz miary kątów przeciwległych są równe 180
z cosinusów ? skąd zacząć
c2 = 142 + 122 − 2 *14 *12 cos (180 − alpa) ?
Z warunków zadania taki trapez jest trapezem równoramiennym
| a+b | ||
i 2c= a+b ⇒ | =c = |AE| to |EB|= 12−c , c€ (0,12) | |
| 2 |