Oblicz pole całkowite czworościanu foremnego
Julia: Oblicz pole całkowite czworościanu foremnego o krawędzi 2
√5 cm.
29 gru 12:24
29 gru 12:32
Julia: Tylko że to co mi podałaś to nie jest Pc tylko h − wysokość ściany bocznej i to już obliczyłam
i mi wyszło √15. Wydaje mi się że trzeba zastosować twierdzenie pitagorasa h2 = x2 + H2.
h=√15 x= √153 H=? H= √1209
29 gru 12:47
Julia: Ok dobra już sobie poradziłam dzięki
29 gru 13:44
Aga1.: | | a√3 | |
Wzór podałam poprawny, a h= |
| − wzór na wysokość w trójkącie równobocznym. |
| | 2 | |
29 gru 14:46