czworokąty
Pati ;*:

Pole trapezu ABED stanowi 70% pola kwadratu ABCD. Jakie długości mają odcinki DE i BE?
nie wiem jak to zrobić, cały czas wychodzą mi jakieś kosmiczne liczby!
29 gru 12:15
Aga1.: P
kwadratu=100
P
trapezu=70
Najpierw oblicz IDEI=b ze wzoru na pole
29 gru 12:18
Pati ;*: to cały czas tak robiłam, ale mi nie wychodzi, może źle wykonuje to działanie, bo wychodzi mi
1,4
29 gru 12:24
derek: .....b=4
29 gru 12:24
Eta:
Można też tak:
P(kwadratu)=100
| | |CE|*10 | |
P(ΔBCE)=0,3*100= 30 ⇒ |
| =30 ⇒ |CE|=6 |
| | 2 | |
to: |DE|=10−6=4
z tw. Pitagorasa w ΔBCE :.........
|BE|= 8
29 gru 12:47