matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi arytmetyczne.prosze o rozwiązanie
Olga:
w ciągu arytmetycznym a
4
+ a
8
=27 a
2
+ a
1
1=41 Oblicz S
2
5
31 maj 17:59
Eta:
Pomagam
31 maj 18:33
Eta:
zapisujemy tak: a
4
= a
1
+3r a
8
= a
1
+7r a
2
= a
1
+r a
11
= a
1
+10r Mamy układ równań: 2a
1
+10r = 27 i 2a
1
+11r = 41 więc rozwiąż ten układ, oblicz a
1
i r
a
1
+a
25
S
25
=
*25
2
gdzie : a
25
= a
1
+24r to już proste , poradzisz sobie .... powodzenia!
31 maj 18:36